Akciğer Kanseri Olabileceğinizin Şaşırtıcı İşaretleri

Erken evrelerinde akciğer kanseri genellikle görebileceğiniz veya hissedebileceğiniz semptomlara sahip değildir. Daha sonra sıklıkla öksürüğe, hırıltıya ve göğüs ağrısına neden olur. Ancak beklemeyeceğiniz yerlerde ortaya çıkabilecek, daha az bilinen başka etkiler de var.

SAĞLIK 18.12.2023, 14:36 18.12.2023, 14:41 Ahmet Balcı
Akciğer Kanseri Olabileceğinizin Şaşırtıcı İşaretleri
Daha Şişman Parmak Uçları
Bazı akciğer tümörleri hormon benzeri kimyasallar üretir. Bunlardan biri parmak uçlarınızdaki dokulara daha fazla kan ve sıvı iter, böylece dokular normalden daha kalın veya daha büyük görünür. Tırnaklarınızın yanındaki deri parlak görünebilir veya yandan baktığınızda tırnaklarınız normalden daha fazla kıvrılabilir. Yaygın değildir, ancak parmak çarpması akciğer kanseriyle güçlü bir şekilde bağlantılıdır: Hasta olan kişilerin yaklaşık %80'inde aynı zamanda hastalık da vardır.

Karın Sorunları
Kanserli her 10 kişiden biri veya ikisinde, hiperkalsemi adı verilen bir durum olan yüksek kalsiyum düzeyleri gelişir. Kanınızda çok fazla kalsiyum bulunması karın ağrısına, mide bulantısına veya kabızlığa neden olabilir. Yemek yemek istemeyebilirsiniz ve gerçekten susamış olabilirsiniz. Bazı tümörlerin ürettiği başka bir hormon benzeri madde böbreklerinize zarar vererek kramplara ve mide bulantısına neden olur.

Zihinsel Sağlık Sorunları
Danimarka'da yapılan bir araştırmada, anksiyete, depresyon ve demans gibi hastalıklar nedeniyle geçtiğimiz yıl ilk kez bir ruh sağlığı uzmanına başvuran kişilerde küçük hücreli akciğer kanseri tanısı konma ihtimalinin daha yüksek olduğu görüldü. Bunun nedeni, kanserin bağışıklık sisteminizi veya hormonlarınızı nasıl etkilediği veya beyne yayılabilmesi olabilir. Kansere bağlı yüksek kalsiyum seviyeleri aynı zamanda kafa karışıklığına, bulanık düşünmeye ve depresyona da neden olabilir.

Sırt veya Omuz Ağrısı
Bir Pancoast tümörü, akciğerinizin üst kısmında büyüyen ve kaburgalarınıza, omurganızdaki omurlara yayılan bir tür akciğer kanseridir. Omurga, sinirler ve kan damarları. Bu tümörler büyüdükleri yer nedeniyle solunum sisteminizi nadiren etkilerler. Bunun yerine kürek kemiğinizi, sırtınızın üst kısmını ve kolunuzu incitme olasılıkları daha yüksektir.

Tükenmişlik
Düşük kırmızı kan hücresi sayımı veya anemi, akciğer kanserinin çok yaygın bir etkisidir. Anemi vücudunuzun dokularının yeterince oksijen almaması nedeniyle sizi gerçekten yorgun düşürebilir. Ve genel olarak konuşursak, kanser hücreleri bir gün boyunca ihtiyaç duyduğunuz besinlerle beslenmeyi sever. Yani hastalığa yakalandığınızda kendinizi sürükleniyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Dengesiz Olmak
Küçük hücreli akciğer kanserleri, bağışıklık sisteminize sinir sisteminize saldırmasını söyleyebilir ve bu da kaslarınızın çalışma şeklini etkileyebilir. Otururken ayağa kalkmanız zor olabilir veya kendinizi dengesiz hissedebilirsiniz. Anemiden veya başınızdan kalbe kan taşıyan büyük damar olan vena cava superior'daki bir destekten dolayı, sağ akciğerin üst kısmındaki bir tümörle doluysa başınız dönebilir.

Kilo Değişikliği
Küçük hücreli akciğer kanseri olan bazı kişilerde Cushing sendromu görülür. Kanser vücudunuza ACTH adı verilen ve kortizol seviyesini yükselten bir hormon üretmesini söyleyebilir. Bu sıvı tutulmasına ve kilo alımına yol açar. (Çok kolay morarabilirsiniz ve kendinizi uykulu da hissedebilirsiniz.)
Öte yandan, böbreklerinizi etkileyen bir hormon sorunu olan hiperkalsemi ve SIADH, iştahınızı kaybetmenize neden olur, bu nedenle denemeden kilo vermeye başlayabilirsiniz.

Göz Problemleri
Pancoast tümörleri aynı zamanda gözlerinizin ve yüzünüzün bir kısmının sinirlerini de etkileyebilir. Buna Horner sendromu denir. Semptomlar, gözlerinizden birinde düşük göz kapağıyla birlikte küçük bir gözbebeği içerir. Ayrıca yüzünüzün o tarafı da terlemeyecektir.
Bağışıklık sisteminizi sinir sisteminize karşı çeviren küçük hücreli akciğer kanseri, görme sorunu olarak ortaya çıkabilir.

Erkeklerde Şişmiş Göğüsler
Akciğer kanserinin jinekomastinin nedeni olması nadirdir, ancak mümkündür. Büyük hücreli akciğer kanseri hormon dengenizi bozabilir ve erkek meme dokusunda hassasiyete ve şişmeye neden olabilir.

Baş Ağrıları
Doğru yerde bulunan bir tümör superior vena cava'yı sıkıştırabilir ve onu daraltarak kanın geçmesini zorlaştırabilir. Yedeklenen kan başınızı zonklatabilir. Hatta bayılabilirsin. Yüksek kalsiyum seviyeleri sıklıkla şiddetli baş ağrılarına da neden olur.
Yeni baş ağrıları veya baş ağrısı düzenindeki değişiklikler doktorunuzu görmeniz için bir nedendir.

Kalp Sorunları
Hem hiperkalsemi hem de anemi, hızlı veya düzensiz kalp atışı gibi semptomlara neden olabilir. Kalp sorunlarınız hiperkalsemiden kaynaklanıyorsa, muhtemelen ciddidir ve kalp krizi geçirebilir veya komaya girebilirsiniz. Şiddetli anemi ayrıca göğüs ağrılarına ve nefes darlığına da neden olabilir.

Kabarık Yüz, Boyun veya Kollar
Superior vena cava'nız bir tümör tarafından boğulduğunda vücudunuzun üst kısımlarından gelen kanın gidecek başka yeri kalmaz. Boynunuz, kollarınız ve yüzünüz, geçmeyi bekleyen fazla sıvı nedeniyle şişebilir. Ayrıca göğsünüzde mavimsi kırmızı bir ten rengi de oluşabilir.

Zayıflık ve Acı
Akciğer kanseri yayıldığında (metastaz yaptığında), hücreler genellikle kan dolaşımı yoluyla kemiklerinize gider ve yeni tümörler veya lezyonlar oluşturur. Bu lezyonlar genellikle kemiklerinize zarar vererek onları daha kırılgan ve ağrılı hale getirir. Hiperkalsemi veya SIADH'den kaynaklanan mineral dengesizliği sizi zayıflatabilir ve her yerinize zarar verebilir. Kanser sinir sisteminizi etkiliyorsa, kaslarınızı zayıflatabilir, böylece konuşma veya yutma güçlüğü yaşayabilirsiniz.

Kan Pıhtıları: DVT ve PE
Akciğer kanseri olan bir kişinin bacaklarında veya kollarında (derin ven trombozu denir) ve akciğerlerinde (akciğer embolisi). Nedenini tam olarak bilmiyoruz. Kanser, pıhtılaşma sürecini tetikleyen iltihaplanmaya neden olabilir veya tümörün kendisinden gelen kimyasallar pıhtıya neden olabilir. Açıklanamayan kilo kaybı gibi kan pıhtısı ve diğer kanser belirtileriniz varsa doktorunuz testler yapabilir.


 

Yorumlar (0)