Sağlıklı beslenmede protein-karbonhidrat-yağ dengesi nasıl olmalıdır?

Günlük sağlıklı beslenme listesinin içeriğinde et, süt, sebze, meyve, yağ ve tam tahıl içeren 5 temel yiyecek grubu yer almalıdır.

SAĞLIK 26.05.2023, 12:00
Sağlıklı beslenmede protein-karbonhidrat-yağ dengesi nasıl olmalıdır?

Sağlıklı bir beslenme planı nasıl olmalıdır?

Besinsel çeşitlilik olmalı: Doğada yer alan her besinin bildiğimiz faydalarına ek olarak bilmediğimiz faydaları da vardır. Tek tip bir beslenme şekli yetersiz beslenmeye sebep olacaktır. Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda her renk ve çeşitten besin tabakta yerini almalıdır.

Besinsel olarak yeterli düzeyde olmalı: Sağlıklı bir beslenme planında vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini sağlanıyor mu buna bakılmalıdır. Sağlıklı beslenme; vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, yağ ve lif açısından yeterli beslenmedir.

İşlenmiş gıdaların tüketimi minimum olmalı: İşlenmiş gıdalar sağlıklı beslenmenin önünde ciddi bir bariyer olarak karşımıza çıkıyor. Alışveriş ve tüketimlerinizi mümkün olduğu kadar işlenmemiş, ham gıdalardan yapmak gerekiyor.

Makro besin öğeleri dengeli olmalı: Protein-karbonhidrat-yağ oranları dengeli olmalıdır. Tabağınıza her besin grubundan yeterli miktarda koyduğunuzda sağlıksız seçeneklere yer vermek zor hale gelecektir.

Fotoğraf: Freepik

Protein-karbonhidrat-yağ dengesine dikkat edilmeli

Proteinler: Proteinler yapıcı ve onarıcı besin grubu olarak adlandırılır ve insan vücudunun yapısında en fazla yer alan besin ögesidir.

Ruhsal ve bilişsel işlevlerin desteklenmesi, motor becerilerin gerçekleştirilmesi ve bunun için gerekli olan enerjinin üretilmesi, bağışıklık sistemine ilişkin ögelerin ve kanın üretiminin sağlıklı olarak devam ettirilmesi ve daha birçok işlevin yerine getirilmesi için protein gereksinimi tam olarak karşılanmalıdır.

Karbonhidratlar: Kilo kontrolünün sağlanması ve duygu durumundaki dalgalanmaların önüne geçilebilmesi için kan şekerinin kontrol altında tutulması önemlidir. Sağlıklı beslenme bunu kontrol altında tutmanın bir yoludur. Rafine şeker ve saflaştırılmış tahıllar yerine lif, vitamin ve mineral içeriği yüksek olan kompleks karbonhidratlardan (tam tahıllar, baklagiller vb.) karşılanan karbonhidrat ihtiyacı, kilo ve duygu durumunu düzenlemeye yardımcı olur. Vücudun temel enerji kaynakları olan karbonhidratlar; en fazla tahıllar, kuru baklagiller ve meyvelerde bulunur.

Yağlar: Ölçülü olarak tüketilmesi gereken besin gruplarındandır. Özellikle hormonal dengenin korunabilmesi açısından vücudun ihtiyaç duyduğu yağ miktarı sağlıklı kaynaklardan tam olarak karşılanmalıdır. Hayvansal kaynaklı katı yağlar ve margarin gibi işlem görmüş yağlardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, bunların yerine zeytin yağı ve omega 3 yağ asitleri içeren balığın tüketimine ağırlık verilmelidir.

Tuz tüketimi tamamen terk mi edilmeli?

Aşırı derecede tuz tüketiyorsanız bu vücudunuzda çeşitli hastalıkların tetiklenmesine neden olabilir. Tuz yerine sağlıklı baharatlar tercih edilerek yiyecekler tatlandırılabilir.

Yorumlar (0)