Quercetin Nedir? Faydaları Nelerdir?

Quercetin, meyveler, brokoli, kiraz, turunçgiller, üzüm ve soğan gibi çeşitli bitkisel gıdalarda bulunan bir flavonoiddir. Hücrelere zarar verebilen, dokulara zarar verebilen ve kanser, Alzheimer hastalığı ve yüksek tansiyon gibi kronik sağlık sorunlarına yol açabilen zararlı serbest radikallerden vücudu korumaya yardımcı olabilecek antiinflamatuar ve nöroprotektif özellikleriyle bilinir.

SAĞLIK 16.01.2024, 15:40 Ahmet Balcı
Quercetin Nedir? Faydaları Nelerdir?

Quercetin Nedir?
Kronik hastalıklar uzmanı ve  Kaliforniya Fonksiyonel Tıp Merkezi'nin kurucusu ve başkanı Sunjya Schweig, "Quercetin bir tür flavonoiddir; birçok meyve, sebze ve çiçeğin renklerinden sorumlu bir bitki pigmentidir" diyor.


Quercetin gibi flavonoidler antioksidan özellikleriyle dikkat çekiyor. Zararlı serbest radikaller (kararsız moleküller), yüksek tansiyon, felç, kanser ve diyabet gibi birçok durumun gelişiminde önemli rol oynar. Flavonoidler serbest radikalleri etkisiz hale getirerek onlarla savaşmaya yardımcı olur. Bu, vücut hücrelerinin oksidatif hasarlardan korunmasına yardımcı olur ve potansiyel olarak kronik rahatsızlıkların gelişme riskini azaltır.
Diyetisyen Kelsey Costa, "Kuersetini vücutta doğal olarak sentezleyemiyoruz, bu nedenle onu diyet kaynaklarından veya takviyelerden almak çok önemli" diyor.
"Quercetinin  genel biyoyararlanımının (vücutta emilimi) nispeten düşük olduğu düşünülmektedir" diyen Dr. Schweig, diğer gıdalarınquercetinle tüketilmesi, metabolizmadaki değişiklikler ve bağırsakta spesifik taşıyıcıların varlığı gibi çeşitli faktörlerin bu durumu tetikleyebileceğini ve  Quercetin'in biyoyararlanımını etkileyebileceği düşünülüyor.
"Quercetin takviyeleri ile gıdalardan alınan quercetin arasındaki biyoyararlılığın karşılaştırılmasına ilişkin sınırlı veri var" diye ekliyor.
Hangi Gıdalar Quercetin İçerir?
Dr. Schweig ve Costa'ya göre Quercetin özellikle aşağıdaki gıdalarda bol miktarda bulunuyor:
Elmalar
Meyveler
Brokoli
kapari
Turunçgiller
Kakao tozu
Kara kirazlar
Üzüm
Yeşil çay
Lahana ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler
Soğanlar

Dr. Schweig, Quercetin'in ayrıca kapsüller, tabletler, tozlar ve ekstraktlar halinde besin takviyesi olarak da mevcut olduğunu söylüyor. Costa, "Quercetin takviyeleri bazen biyoyararlılığını artırmak için bromelain veya C vitamini ile birleştirilir " diye ekliyor.


Quercetin'in Potansiyel Faydaları
Quercetin, kalp ve beyin sağlığından alerjilere kadar çeşitli potansiyel sağlık yararları için kullanılır . Quercetin şunlara faydalı olabilir:
Antienflamatuvar.

Dr. Schweig, "Çalışmalar, quercetin'in artrit , alerji ve kardiyovasküler hastalık dahil olmak üzere çeşitli durumlarda inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Vücut zararlı veya tahriş edici maddelerle karşılaştığında, korunma ve iyileşme için doğal bir tepki olarak iltihaplanma meydana gelir. Enflamasyon her zaman bir enfeksiyona işaret etmez; aynı zamanda vücudun kendini iyileştirme yolu da olabilir. Quercetin, iltihaplanma sürecinde yer alan enzimleri inhibe ederek iltihabın düzenlenmesine yardımcı olur.


Kalp Koruyucu:

Costa, "Quercetin kalp koruyucu faydalar sergiliyor" diyor. İnsan çalışmalarında, quercetin'in arter hasarına neden olabilen ve sonuçta kalp krizi veya felce neden olabilen hipertansiyonu ( yüksek tansiyon ) olan katılımcılarda genişlemeyi artırarak ve kan basıncını azaltarak arter sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir. Dr. Schweig, "Kuersetin aynı zamanda LDL (kötü) kolesterolü değiştirerek arterleri sertleştiren bir süreç olan oksidasyona da karşı koyabilir " diyor.
Anti-diyabetik:

Dr. Schweig, "Quercetin, diyabet riskini azaltmadaki potansiyel faydaları açısından araştırılmıştır" diyor. 2022 Biyotıp ve Farmakoterapi incelemesi, quercetin'in yüksek kan şekerini azaltabileceğini ve hücrelerdeki antioksidan savunmayı geliştirebileceğini öne sürüyor. Aynı inceleme, Çin nüfusunda günlük quercetin tüketiminin tip 2 diyabet prevalansını azalttığını belirtiyor.
Anti-alerjik.

Dr. Schweig, "Quercetin bir antihistamin gibi davranarak histamin ve alerji semptomlarına katkıda bulunan diğer inflamatuar aracıların salınımını azaltabilir" diyor. İnsan çalışmalarında, 2022'de yayınlanan dört haftalık, randomize kontrollü bir çalışma, mevsimsel alerjisi olan Japon katılımcılarda quercetin takviyesinin etkilerini inceledi. Quercetin takviyesi alan katılımcılar, plasebo grubuna kıyasla gözlerde kaşıntı, hapşırma ve burun akıntısı gibi alerji semptomlarında önemli bir iyileşme yaşadı.


Anti-kanser.

Dr. Schweig, "Kuersetinin anti-kanser etkileri kısmen inflamasyonu azaltma, DNA hasarını önleme ve kanser hücrelerinde apoptozu (programlanmış hücre ölümü) tetikleme yeteneğinden kaynaklanıyor olabilir" diye belirtiyor. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, kurkumin (zerdeçaldaki bir bileşik ) ile birlikte kullanılan kuersetin , kolon ve rektumda çok sayıda anormal büyümenin oluştuğu bir durum olan ailesel adenomatoz polipozisli hastalarda anormal büyümelerin boyutunu ve sayısını azaltmıştır.

 
Nöroprotektif.

Dr. Schweig , "Quercetin beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir ve yaşa bağlı bilişsel gerilemede temel faktörler olan nöroinflamasyonu ve Alzheimer hastalığı , Parkinson hastalığı ve felç gibi nörodejeneratif hastalıkları azaltabilir " diyor. 2022'de yayınlanan 40 haftalık randomize kontrollü bir araştırmada, quercetin içeren bir içeceğin düzenli tüketiminin yaşa bağlı bilişsel gerileme yaşayan Japon denekler üzerindeki etkileri incelendi. Quercetin içeceğini tüketen grup reaksiyon süresinde önemli bir iyileşme gösterdi. Çalışma, tedavi ve plasebo grupları arasındaki farkın anlamlı olmamasına rağmen, quercetin tedavisinin serebral kan akışında ve strese bağlı serebral aktivitede azalmayı önleyebileceğini göstermektedir.


Antimikrobiyal.

 Dr. Schweig, "Çalışmalar quercetin'in geniş kapsamlı antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu gösteriyor" diyor. Dr. Schweig ve Costa, insan çalışmalarında quercetin'in antiviral etkilerinin COVID-19 ile ilişkili olarak araştırıldığını söylüyor. Ancak Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne (NIH) göre etkinliğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Antitoksin. Costa, quercetin'in gıda bozulması, mantar ve çeşitli zehirlerin neden olduğu toksinleri önleme ve kontrol etme potansiyelini özetleyen 2022 Molecules incelemesine atıfta bulunarak, "Kuersetin aynı zamanda pestisitler ve ağır metaller için bağlayıcı bir madde görevi görerek vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir" diyor.

İSOQUERCETİN FORMU ÖNERİLİYOR

Uzmanlar quercetinin emilimi 5 kat biyoyararlanımı 18 kat arttırılmış formu olan İsoquercetin formunu tavsiye ediyor.

Yorumlar (0)