Alerjik Astım İçin En Doğal Çözüm Quercetin

SAĞLIK 15.04.2022, 11:19 Ahmet Balcı
Alerjik Astım İçin En Doğal Çözüm Quercetin

Quercetin doğada birçok meyvede ve sebzede bulunan ancak kıymeti tam olarak bilinmeyen doğal bir ağrı kesici, antienflamatuar (enflamasyon karşıtı) maddedir.

En çok bilinin ve bu maddeyi meşhur kılan özelliği antialerjik ve anti astmatik oluşu olsa da aslında bilinmeyen birçok özelliği de yapısında bulundurmaktadır. Allerjik durumlarda klasik antihistaminik ilaçlar kullanmaktayız, Quercetin antihistamiik özelliğiyle doğal bir alerji tedavisi olarak kullanılabilmektedir. Solunum yollarında oluşan alerjik reaksiyonlara karşı oldukça etkili olmakla birlikte, herhangi bir yan etkisi de bildirilmeyen oldukça masum bir maddedir. Ancak ben bu yazımda kuercetin’in alerji ve astım hastalarında kullanımının yanı sıra bilinmeyen özelliklerine değinmeye çalışacağım.

Quersetin kan basıncını dengeleyerek kalp damar hastalıklarında oldukça değerlidir. Sağlıklı bir cilt oluşumuna katkı sağlar. Stres ajanlarına karşı da koruyucu bir özellik sağlamaktadır.

Peki Quersetin’i en doğal nasıl alabiliriz?

Quercetin doğada sıklıkla mor renkli meyve ve sebzelerde bulunmaktadır. (Soğan, Şalgam, elma vs.) . Elma kabuğunda bol miktarda kuercetin bulunduğu için özellikle elmayı mutlaka soymadan yemenizi öneririm. Aynı zamanda brokolide de bol miktarda Quercetin bulunmaktadır.

Quercetin doğal olarak en çok soğanda bulunmakla birlikte, kuşkonmaz, vişne, çilek, kiraz, elma, domates gibi mor-kırmızılı renkli sebze ve meyvelerde, aynı zamanda yeşil çayda da bol miktarda kuarsetin var diyebiliriz. Tabii ki bu sebze ve meyvelerde buluna kuarsetin miktarı, ürünün ne kadar doğal, organik ve mevsiminde yetiştirildiği ile doğru orantılıdır.

Peki meyvelerde ve sebzelerde bulunan Quercetin ihtiyacımızı karşılar mı?

Eğer herhangi bir sağlık problemimiz veya şikayetimiz yoksa, sağlıklı yaşamı sürdürebilmek için doğal meyve sebzeler tüketerek elde edeceğimiz Quercetin yeterli olacaktır. Beslenme ile günlük ortalama kuercetin alımımız 10-40mg arası değişmektedir. Ancak hastalık belirtileri gösteriyorsak maalesef sadece meyve ve sebze tüketerek ihtiyacımız olan Quercetin düzeyine ulaşamayız.

Kursetin’in anti diyabetik, antienflamatuar, antioksidan, Alzheimer karşıtı, antimikrobiyal ve birçok kanser türü için de antikanserojen etkileri çalışmalarla gösterilmiştir. (1)

Serbest oksijen radikallerini azaltarak artritlerde ve yara iyileşmesini hızlandırarak, kalıcı izlerin oluşmasını engellediği gösterilmiş.

Allerjik etkisiyle alakalı çok fazla çalışma olup, cilt ve solunum yolları alerjilerinde çok etkilidir. Anti alerjik etkisini iki ana immünolojik yolak (IL4 ve Th1/Th2 dengesini sağlayarak) oluşturmaktadır. (2)

Vücudumuzda enflamasyonu başlatan ana yolu bloke ederek, enflamasyon sürecini bastırmaktadır.

Bilindiği üzere diyabet ve insülin direnci de vücudumuzdaki kronik enflamasyonun bir sonucu olduğu için Quercetin bu hastalıklarda da oldukça etkili olduğu gösterilmiştir. (3)

Son zamanlarda ise en çok sorulan soru COVİD19 enfeksiyonunda ne kullanmalıyız? Nasıl korunmalıyız? Klasik tıbbi tedavilerin dışında ne kullanmalıyız sorusuna?

Quercetin’in Covid19 enfeksiyonunda da etkinliği hem antieflamatuar yolağı kullanması hem de pıhtılaşmayı engelleyerek hastalığın ciddi boyuta ulaşmasını engellediği gösterilmiş. (4) Kuarsetin aynı zamanda virüsün vücuda bağlanmasını engelleyerek, virüsün hücre içine girmesini engelliyor.

Aynı zamanda çinko ile birlikte kullanılması durumunda da çinkonun hücre içine girişini arttırarak, vücudumuzun çinkodan daha fazla faydalanmasını sağladığı gösterilmiş.

Herhangi bir hastalık durumunda, doktor kontrolünde olmak kaydıyla 3 ay süreyle günlük 500 ile 1000 mg Kuarsetin kullanımı başta alerji olmak üzere birçok şikâyetlerinizin gerilemesine katkıda bulunacaktır.

Yan etkileri çok masum ve geçici olmakla birlikte, 3 aydan daha uzun süreli ve 1000mg’dan daha yüksek dozlarda kullanımda kanama zamanını uzatmaya bağlı olarak ciltte morluklar olabileceği rapor edilmiştir. Bundan dolayı mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereklidir.Amerika’da yapılan bir çalışmada Otizmli çocukların beyin saplarında mast hücre yoğunluğunda artma görülmesi üzerine kan beyin bariyerini geçen bir madde olduğu için otistik çocukların tedavisinde Quercetin denenmiş ve şikayetlerde azalma olduğu rapor edilmiş.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLİYOR

Quercetin yüksek saflıkta Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Bölgesinde yerli ve milli imkanlarla üretiliyor.

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7254783/
2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27187333/
3) https://www.hindawi.com/journals/mi/2016/9340637/
4) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6887

Yorumlar (0)