Pfizer, Covid-19'a karşı ilaç geliştirdi: dünyanın yüzde 53'üne ulaşacak

Pfizer, Covid-19'a karşı ağızdan alınan ilaç için lisans anlaşması imzaladı. İlaç, onay alması durumunda ilk aşamada sadece aşı yaptırmamış kişilerin tedavisinde kullanılacak.

DÜNYA 17.11.2021, 09:01 17.11.2021, 09:00
Pfizer, Covid-19'a karşı ilaç geliştirdi: dünyanın yüzde 53'üne ulaşacak

Covid-19'a karşı ağız yoluyla alınan antiviral ilacın klinik testlerine mart ayında başlamış olan Amerikan ilaç şirketi Pfizer'ın yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirdiği ve ağız yoluyla alınan antiviral ilacın üretimi ve dağıtılması için İlaç Patent Havuzu (MPP) ile gönüllü lisans anlaşması imzaladığı bildirildi.

BM'nin Cenevre ofisindeki basın toplantısında konuşan uluslararası sağlık kuruluşu Unitaid'in sözcüsü Herve Verhoosel, Pfizer'ın bir süredir üzerinde çalıştığı PF-07321332 isimli ağız yoluyla alınan ilaca ilişkin son gelişmeleri duyurdu.

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 53'ÜNÜN İLACA ERİŞEBİLMESİ PLANLANIYOR

Covid-19'a karşı geliştirilen bu ilacın jenerik üretimi için Pfizer'ın MPP ile bugün "gönüllü lisans anlaşması" imzaladığını duyuran Verhoosel, "Bu anlaşma MPP'ye, araştırma aşamasındaki ilacın ek üretimi, dağıtılması ve kaliteli genel ilaç üretici firmalara alt lisans verilip küresel çapta ilaca daha fazla erişimin sağlanması alanlarında kolaylık sağlayacak." dedi.

Verhoosel, bu sayede alt lisans alan ilaç üreticisi firmaların, ağız yoluyla kullanılacak Covid-19 ilacını 95 ülkeye tedarik edebileceği ve ilk etapta dünya nüfusunun yüzde 53'ünün ilaca erişim sağlayabileceğini belirtti.

DÜŞÜK GLEİRLİ ÜLKELERDEN TELİF ALINMAYACAK

Pfizer'ın, bu ilacın düşük gelirli ülkelere satışından telif ücreti almayacağını belirten Verhoosel, "Söz konusu anlaşma, bu ilacın jenerik üretimine verilen ilk lisans anlaşmasıdır. Covid-19 ile mücadeledeki bu yeni aracın ilk adımda düşük ve orta gelirli ülkelere ulaşmasını temin etmek son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.

Verhoosel, PF-07321332 ilacının, HIV ve Hepatit C tedavisinde kullanılan düşük dozlu antiviral ritonavir ile alınması gerektiğini anımsattı.

VİRÜSLE MÜCADELEDE BİR DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR

Yeni Covid-19 ilacının virüsle mücadelede dönüm noktası olabileceğine vurgu yapan Verhoosel, "Unitiad olarak ilaç firmalarına, pandemiyle mücadeledeki tüm araçlara küresel erişim sağlanması yolunda kararlılıklarını sürdürme çağrısında bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

VİRÜSÜN İNSAN HÜCRELERİNDE ÇOĞALMASINI ENGELLEMESİ BEKLENİYOR

Proteaz inhibitörleri sınıfına dahil olan ilacın, Covid-19'un insan hücrelerinde çoğalmasına olanak sağlayan enzimi engellemesi öngörülüyor.

Düşük dozlu antiviral ritonavir ile kullanımının, metabolizmayı yavaşlatarak bu ilacın vücutta daha fazla kalmasını sağlaması, böylece virüsle mücadelede etkinliği artırması bekleniyor.

FDA'YA AŞI YAPTIRMAMIŞ KİŞİLERİN TEDAVİSİNDE KULLANILMAK ÜZERE BAŞVURULDU

Pfizer, ilacın orta ve yüksek riskli hastalarda kullanılması için ABD Gıda ve İlaç İdaresine (FDA) başvurdu.

Pfizer şirketinin açıklamasında, Covid-19'a karşı geliştirilen ilaç, FDA'dan onay alması halinde "Paxlovid" adıyla birkaç hafta içinde satışa sunulacağı bilgisi yer aldı.

Pfizer, ağızdan alınan Covid-19 ilacının şu aşamada sadece aşı yaptırmamış kişilerin tedavisinde kullanılması için başvuruda bulundu.

İLACIN KULLANILMASI DURUMUNDA HASTANEYE YATIŞ VE ÖLÜM ORANLARININ AZALDIĞI AÇIKLANDI

ABD’li ilaç şirketi, ilacının orta ve yüksek riskli hastalarda hastaneye yatış ve ölüm oranlarını yüzde 89 azalttığını açıklamıştı.

COVİD 19'LA MÜCADELEDE ÜRETİLEN DİĞER İLAÇLAR:

ABD'li bir diğer ilaç şirketi Merck ise 11 Ekim'de Covid-19'a karşı geliştirdiği ilaca acil kullanım onayı verilmesi için FDA'ya başvurmuştu.

İngiltere, Merck’in ürettiği "Molnupiravir" isimli ilacın kullanımına onay veren ilk ülke olmuştu.

Merck, Molnupiravir’in virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 50 düşürdüğünü bildirmişti.

Yorumlar (0)