DSÖ'nün eğittiği uzmanlar Afrika'da aşı uygulaması yapıyor

AB tarafından finanse edilen, DSÖ liderliğindeki proje sayesinde birçok Afrika topluluğunda COVID-19 aşılaması artıyor.

DÜNYA 16.03.2023, 09:34 16.03.2023, 10:40
DSÖ'nün eğittiği uzmanlar Afrika'da aşı uygulaması yapıyor

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen iki yıllık proje, son dört ayına girerken, Afrika'da COVID-19 aşılama kapsamı artıyor.

2022'nin başında, katılımcı 16 ülkede COVID-19 aşılama oranı ortalama %5'in altındaydı. Bu oran şu anda verileri Ocak ayında mevcut olan 14 ülke arasında kıtanın ortalaması olan %30'a yaklaşıyor.

16 milyon avroluk hibe projesine katılan ülkeler Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gine, Liberya, Madagaskar, Mali, Mozambik, Nijer, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Sudan ve Tanzanya olarak sıralanıyor.

DSÖ'NÜN EĞİTTİĞİ UZMANLAR AŞI UYGULAMASI YAPIYOR

Dünya Sağlık Örügütü (DSÖ) uzmanları tarafından eğitilen ulusal sağlık çalışanları, aşıları kentsel merkezlerde, ücra köylerde, mülteci ve yerinden edilmiş kamplarda, işyerlerinde, kamusal alanlarda ve başka yerlerde uyguluyor.

Kouroungoussao'daki bir sağlık merkezinde hemşire olan Rachida Ibrahim, uygulama hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Her sabah insanları COVID-19'a karşı aşılıyoruz. Aşı yapacak kimse kalmayınca motosiklete binip bir köye gidip orada da aşılama yapıyoruz.”

PROJEDE SAVUNMASIZ KİŞİLER, İNSANİ KRİZLER YAŞAYANLARA ÖNCELİK VERİLİYOR

Somali'de 2022'nin sonuna kadar insanların %42'si tam aşılıydı. Bunlar arasında göçebeler, mülteciler ve kuraklık ve çatışmadan kaçtıktan sonra kamplarda yaşayan insanlar gibi ulaşılması en zor topluluklardan bazıları vardı. Proje ekipleri şimdiye kadar Somali'nin ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin neredeyse yarısını tamamen aşıladı.

Proje, başından beri sağlık çalışanları, yaşlılar ve insani krizler yaşayanlar gibi en savunmasız kişilere öncelik verdi.

Proje verilerine göre, proje ülkelerinin dokuzunda, mülteci veya yerinden edilmiş kamplarda yaşayan insanların %56'sı ve ev sahibi topluluklar tamamen aşılandı.

Çoğu ülke, 2022 yılının Eylül ayından Aralık ayına kadar düzenlenen aşılama kampanyalarından sonra kapsama oranlarındaki en büyük artışı gördü. Örneğin Kamerun'da, Kasım ayındaki toplu aşılama kampanyasının ardından aşılanan kişi sayısı ikiye katlandı.

Mozambik, projenin başarı öykülerinden biri oldu; ülke nüfusunun yaklaşık üçte ikisi tamamen aşılandı. 

EĞİTİLEN SAĞLIK ÇALIŞANI SAYISI ARTIYOR

COVID-19 aşılarını uygulamak için eğitilen sağlık çalışanlarının sayısı bir yıl öncesine göre yaklaşık 130.000'den Ocak ayı sonunda yaklaşık 1,6 milyona yükseldi; Bunlardan yaklaşık 1000 tanesi 2022'nin sonlarında Güney Sudan'da konuşlandırıldı ve kapsama oranının dünyanın en düşüklerinden birinden yaklaşık %20'ye çıkarılmasına yardımcı oldu.

Haber kaynağına gitmek için tıklayınız.

Yorumlar (0)