Okyanusların yüzde 30’u 2030’a kadar koruma altına alınmalı

Dünyanın oksijeninin yüzde 80'ini okyanuslar üretiyor. Okyanuslar küresel ısınma, iklim değişikliği, kirlilik ve aşırı avlanmanın etkileriyle kendi içindeki canlı yaşamını kaybetmeye başladı. Dünyanın oksijeni de tehdit altında.

DÜNYA 08.06.2021, 15:30 08.06.2021, 11:45
Okyanusların yüzde 30’u 2030’a kadar koruma altına alınmalı

Her yıl 8 Haziran'da kutlanan Dünya Okyanus Günü'nün bu yılki teması, okyanusların hayat verdiği dünya ve denizlerden geçimini sağlayanlara dikkat çekmek için "Okyanuslar: Yaşam ve Geçim" olarak belirlendi.

Anadolu Ajansı'nın Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Doğal Kaynakları Savunma Konseyi (NRDC), Okyanus ve İklim Platformu yanı sıra çevre konusunda yayın yapan akademisyen ve haber sitelerinin çalışmalarından derlediği bilgilere göre, mercanların yok olması dünyayı oksijenin azalması tehlikesine sürüklerken, balık çeşitliliği ise canlıların yok olması ve göç etmesiyle azalıyor.

SU YOSUNLARI DÜNYADAKİ OKSİJENİN YÜZDE 80'İNİ ÜRETİYOR

Dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor. Okyanuslardaki su yosunları, ayrıca su canlıları için de önemli bir besin ve yuvalama alanı olarak dikkati çekiyor.

ATMOSFERDEKİ KARBONDİOKSİTİN YÜZDE 92'SİNİ DENİZ MERCANLARI TÜKETİYOR

Denizlerde bulunan mercanlar oksijen üretiminin yanında karbondioksit tüketmesiyle de dünyanın "sağlığı" için önemli canlılardan birisi. Okyanus yüzeyinin yaklaşık 10 binde 25'ini kaplayan mercanlar, denizlerin ürettiği oksijenin neredeyse yarısını tek başına üretiyor. Ek olarak, atmosferdeki karbondioksitin yüzde 92'sini okyanuslar, 3'te birini ise tek başına mercanlar absorbe ediyor. Mercanlar dünyada tüketilen proteinin yüzde 17'sinin de doğrudan kaynağını oluşturuyor.

OKYANUSLARDA SICAKLIK ARTTIĞI İÇİN MERCANLAR ÖLÜYOR

Küresel ısınma, iklim değişikliği, aşırı avlanma ve kirliliğin en çok etkilediği alan okyanuslar. Özellikle atmosferdeki sera gazlarının en çok emildiği yer olan okyanuslarda, sıcaklık son yüz yılda 0,76 derece arttı. Sıcaklığın artması mercanların renginin beyazlamasına neden oluyor. Bu durum, mercana hayat veren alglerin mercan kayalıklarını terk etmesiyle, yani mercanların ölmesiyle ortaya çıkıyor.

Dünyanın en büyük resifi olan 344 bin kilometrekare büyüklüğündeki Büyük Set Resifi, ısınma nedeniyle yarı yarıya yok olurken mercan ölümlerinin yaklaşık üçte ikisi 1998'ten bu yana gerçekleşti.

OKYANUS CANLILARI YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Sıcaklık artışı mercanların ölümüne neden olurken su canlılarının yuvalarının da yok olmasına yol açıyor. Isınan sularda yaşayamayan ya da üreyemeyen canlılar ya yok oluyor ya da göç ediyor. ABD merkezli sivil toplum kuruluşu NRDC'nin verilerine göre, bugün yaşayan deniz memelileri, köpek balıkları ve köpek balığına akraba türlerin üçte biri okyanuslarda değişen şartlar nedeniyle yok olma tehlikesi altında.

KUTUPLARA GÖÇ EDEN CANLILAR BURADA DA ERİYEN BUZULLARLA KARŞILAŞIYOR

Canlılar ısınan okyanusun kutup bölgelerindeki soğuk kesimlerine göç ederken, kutuplarda da eriyen buzullar canlı yaşamını tehdit ediyor.

Kıyılardaki ve denizdeki yapılaşma ile deniz tabanından petrol ve doğalgaz çıkarma işlemleri denizlerin kirlenmesine ve daha asidik hale gelmesine neden olurken başta kabuklu deniz canlıları, planktonlar ve mercanların yok olmasını hızlandırıyor.

Balık yaşamı için diğer tehditler ise aşırı avlanma ve deniz ile kıyılardaki yapılaşma. NRDC'nin raporuna göre, stoklarda yer alan balıkların üçte biri ihtiyaç fazlasıyken, kalan balıkların üçte ikisi de sürdürülebilir balıkçılık seviyesinin üzerinde.

NE YAPILMALI?

Araştırmacılar iklim değişikliğiyle mücadelenin sadece okyanuslar için değil tüm dünya için önemine dikkat çekiyor. 

Okyanusların korunması için atılacak adımların başında öncelikle aşırı avlanmayı önlemek ve avlanma limitleri getirmek gerekiyor. Koruma alanları oluşturmak da bir diğer önlem olarak öne çıkıyor.

Araştırmacılar, koruma alanlarının okyanusların yüzde 30'u ile önemli ölçüde okyanus kıyılarını kapsaması gerektiğini söylüyor. 

Okyanusları korumak için atılması gereken bir diğer adım da korumayla ilgili yasa ve düzenlemelerin yenilenmesi. Bunun için de NRDC, uluslararası bir kurumun bu adımları ve yeni düzenlemeleri belirlemesi gerektiğinin altını çiziyor.

NRDC, 2030'a kadar okyanusların yüzde 30'unun koruma altına alınmış olması gerektiğini belirtiyor.

Yorumlar (0)