Araştırma: Nargile içenlerin Covid 19 geçirme riski daha fazla

Lübnan’da çok fazla tütün tüketilmesinden yola çıkılarak yapılan bir araştırmada nargile içenlerin Covid 19 geçirme riskinin daha fazla olduğu ortaya konuldu.

ÖZEL HABER 09.06.2021, 12:31 09.06.2021, 02:02
Araştırma: Nargile içenlerin Covid 19 geçirme riski daha fazla

1082 kadın ve 560 erkek olmak üzere toplam 1642 gönüllü katılımcının dahil olduğu araştırmada, 774 katılımcı sigara içtiğini belirtirken 868 katılımcı sigara içmediğini belirtti.

COVİD 19 GEÇİRENLER VE GEÇİRMEYENLERİN BULGULARI KARŞILAŞTIRILDI

Ocak 2021’de yapılan araştırmada, katılımcılar arasında Covid 19 geçiren grup ve Covid 19 olmayan grup olarak bir ayrım yapıldı. Birinci grubu daha önce testi pozitif çıkmış veya Covid 19 için semptom göstermiş olan katılımcılar oluştururken ikinci grubu hiç semptom göstermeyen katılımcılar oluşturuyordu.

Çalışmada e-sigara ve sigara içenler, birden fazla paket tüketen veya sigara içenler ağır içici olarak sınıflandırıldı.

GENÇLER DAHA FAZLA NARGİLE İÇİYOR

Çalışma, Lübnan nüfusunun çok yüksek bir yüzdesinin, özellikle erkeklerin sigara içtiğini ortaya koyuyor. Sigara tüketiminin yaş ve eğitim seviyesinden bağımsız olduğu, ancak genç sigara içenler arasında sigaradan nargileye doğru tercihlerde bir kayma olduğu tespit edildi.

NARGİLE İÇENLERİN COVİD’E YAKALANMA VE ŞİDDETLİ GEÇİRME OLASILIĞI DAHA YÜKSEK

Çalışmada, sigara içenlere kıyasla nargile içenlerin Covid 19’a yakalanma olasılığı daha yüksek olup, şiddetli vücut ağrısı ve konuşma ve hareket etme güçlüğü gibi semptomların daha fazla görüldüğü bulgusu elde edildi.

Çalışmanın sonuçlarına göre, nargile içenler sigara içenlerle karşılaştırıldığında nargile içenler Covid 19 geçirdiğinde daha şiddetli vücut ağrısı yaşıyor, konuşma ve hareket etmede daha fazla zorluk çekiyorlar.

NARGİLEDE YAPAY KÖMÜR KULLANANLARDA ŞİDDETLİ HASTALIK GELİŞTİRME RİSKİ VAR

Nargileyi yakmak için kullanılan yapay kömürün doğal kömüre kıyasla koku ve tat kaybına neden olma olasılığının daha yüksek olduğu bulundu. Nargile içenlerde ve özellikle yapay kömür kullananlarda daha şiddetli hastalık geliştirme riski daha yüksek olabilir.

Yorumlar (0)