'Gizemli hepatit' vakaları artıyor

Dünya Sağlık Örgütü, "gizemli hepatit" vakalarının artış eğiliminde olduğunu bildirdi.

DÜNYA 18.04.2022, 12:01 18.04.2022, 12:15
'Gizemli hepatit' vakaları artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere'de şimdiye kadar 74 kişide tespit edilen "gizemli hepatit" vakalarının artış eğiliminde olduğunu bildirdi.

Örgütten yapılan açıklamada, İngiltere'de son bir aydır hepatit vakalarında artış eğilimi gözlemlendiği belirtilerek, "Nedeni bulunmadan daha fazla vakanın tespit edilme ihtimali çok yüksek." ifadelerine yer verildi.

74 KİŞİDE NEDENİ BELİRTSİZ HEPATİT VİRÜSÜ GÖRÜLDÜ

DSÖ, dünkü açıklamasında, İngiltere'de 74 çocukta, nedeni belirsiz gizemli hepatit virüsü tespit edildiğini duyurmuştu.

Virüsün tespit edildiği çocuklarda son bir aydır sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerin görüldüğü, bazı vakaların ise ağır karaciğer iltihabı geçirerek karaciğer nakliyle tedavi edildiği bildirilmişti.

Vakalardan birinin hepatit taşıyan biri veya birkaç kişiyle temas nedeniyle oluştuğu, diğer vakaların virüsü nereden aldığının bilinmediği vurgulanmıştı.

VAKAYA UYAN ENFEKSİYONLARIN RAPOR EDİLMESİ ÇAĞRISI

Bugüne kadarki vakaların patojeninde üst solunum yolunu etkileyen adenovirüs veya Covid-19'un rolü olabileceğine dair varsayımların dikkate alındığı belirtilen açıklamada, buna karşın diğer bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan faktörlerin vakalarda etkili olma ihtimalinin incelendiğine işaret edildi.

Açıklamada, bazı hepatit vakalarında Covid-19, bazılarında ise adenovirüs tespit edildiği, fakat hepatit vakalarının bu iki virüsle bağlantısının netleşmesi için vakaların genetik nitelendirmeye gitmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada DSÖ üyesi ülkelere, İngiltere'deki hepatit vaka tanımlamalarına uyan enfeksiyonları tanımlayıp Örgüt'e rapor etme çağrısı yapıldı.

COVİD 19 DA DAHA ÖNCE "GİZEMLİ" OLARAK TANIMLANMIŞTI

Hastalığın "gizemli" veya "nedeni belirsiz" olarak tanımlanması akıllara Covid-19 virüsünü getirirken, yeni bir küresel salgın ihtimalini gündeme taşıdı.

Covid-19, henüz adı konmadan önce "gizemli bir akciğer rahatsızlığı" olarak tanımlanıyordu.

Yorumlar (0)