DSÖ: Ülkeler Covid 19 aşısını zorunlu tutmayı düşünmeli

DSÖ, ülkelerin “zorunlu Covid-19 aşısı“ üzerinde düşünmesi gerektiğini bildirdi.

DÜNYA 26.11.2021, 14:33 26.11.2021, 11:27
DSÖ: Ülkeler Covid 19 aşısını zorunlu tutmayı düşünmeli

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi İcra Direktörü Robb Butler, Sky News'te katıldığı bir programda yoğun bakım ünitelerindeki yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının çoğunun aşısız olduğunu ve ülkelerin "zorunlu Covid-19 aşısı" üzerinde düşünmesi gerektiğini belirterek, "İhtiyacımız olan, toplumun her üyesinin aşılanmış olması." ifadelerini kullandı.

MASKE KULLANIMIYLA VİRÜSÜN YAYILIMI BÜTÜK ÖLÇÜDE ÖNLENİYOR

British Medical Journal (BMJ) dergisinde geçen hafta yayımlanan ve virüsün yayılımının yüzde 53'ünün maske kullanımıyla önlendiğini öne süren bir araştırmaya referans veren Butler, Avrupa kıtasındaki nüfusun sadece yüzde 48'inin maske kullandığına vurgu yaptı.

Butler, maske kullanımının artması durumunda vaka ve ölümlerde azalma görüleceğini ifade etti.

ÜLKELER ZORUNLU COVİD 19 AŞISI HAKKINDA TARTIŞMALI

DSÖ yetkilisi, ülkelerin, zorunlu Covid-19 aşıları hakkında müzakere etmesinin zamanı geldiğini belirterek, "Bu konuşmayı (zorunlu Covid-19 aşısı) hem bireysel hem de nüfus temelli bir bakış açısıyla yapmanın zamanının geldiğine inanıyoruz. Sağlıklı bir tartışma." ifadelerini kullandı.

Avrupa'daki 53 ülkenin nüfusunun sadece yüzde 54'ünün aşılı olduğuna işaret eden Butler, "Daha yapılacak çok iş var. Henüz o noktada değiliz. Önümüzde endişe verici bir dönem olacak gibi görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.

GELECEK YIL İÇİN 500 BİN ÖLÜM ÖNGÖRÜLÜYOR

Covid-19'un yayılımını durdurmak için önlemler alınmazsa, 2022'nin başlarında 500 bin ölümün daha kaydedilebileceği konusunda uyarıda bulunan Butler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen hafta 1,5 milyon ölüm sınırını ne yazık ki aştık. Mevcut rotaya devam edersek, gelecek yıl bahara kadar 500 bin ölüm daha öngörüyoruz. Bu gerçekten endişe verici."

Butler, Avrupa'da Covid-19 vakalarının yeniden artmasına neyin sebep olduğu sorulduğunda, bunun kısmen enfeksiyona karşı çok fazla savunmasız nüfus bulunması ve özellikle 30 hafta sonra aşıların etkinliğinin zayıflamasından kaynaklandığını söyledi.

Yoğun bakım ünitelerindeki insanların çoğunun aşısız olduğunu söyleyen Butler, "İhtiyacımız olan, toplumun her üyesinin aşılanmış olması." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)