Takviye edici gıdalar ne zaman kullanılmalı?

Vitamin eksikliğinin giderilmemesi durumunda gıda takviyelerine başvurulabilir. Doğal besinler en iyi vitamin kaynakları olsa da bazı tıbbi durumlar, genetik özellikler, yaş gibi faktörlerden dolayı yeteri kadar alınamayan vitaminler takviye ürünlerden temin edilebilir.

ÖZEL HABER 10.03.2023, 17:29
Takviye edici gıdalar ne zaman kullanılmalı?

Vitaminler her yaştan insanın günlük olarak ihtiyaç duyduğu bileşiklerdir. Vitamin takviyelerinden en iyi şekilde verim almak için var olan eksiklik tespit edilmeli ve ona yönelik kullanılmalıdır. Vitamin takviyeleri, uygun dozda kullanıldığında vücutta eksik olan vitamin ve minerallerin doğru bir şekilde alınmasını sağlar. Vitamin takviyelerinden verimli bir sonuç elde etmek için kullanımdan önce kişilerin yaş ve genel sağlık durumlarının göz önünde bulundurulması gerekir.

KULLANIM AMAÇLARI:

Takviye gıdaların kullanım amaçları çeşitlidir ve şu şekilde sıralanabilir:

Normal beslenme ile vücuda yeterli gelmeyen besin ögelerini takviye etmek,

çeşitli hastalıklar nedeniyle ihtiyaç duyulan besin ögelerini tamamlamak,

gıda alerjisi veya gıda intoleransı olan bireylerin belirli besinleri tüketememesi nedeniyle gerekli besin gruplarını karşılamak,

vejetaryen kişilerde oluşabilecek besin eksikliğini gidermek,

çok uzun süre ilaç kullanımına bağlı olarak oluşan eksikliği gidermek,

yaşlılıkta, çocuklukta, hamilelikte, menopoz sonrası gibi dönemlerde eksikliği görülen veya normale göre daha çok ihtiyaç duyulan besinleri takviye etmek gibi amaçlardır.

NE ZAMAN GIDA TAKVİYESİ KULLANILMALI?

Bir beslenme planında bol miktarda sebze ve meyve tüketilerek dengeli beslenilirken, bazı kişiler gıda takviyelerinden fayda görebilir. Bu kişiler şu şekilde örneklendirilebilir:

Gıda alerjisi gibi sağlık durumu bazı gıdaları tüketmeye elverişli olmayan veya bazı besinlerin emilimini engelleyen karaciğer veya gastrointestinal hastalıkları olan kişiler,

B12 vitamininin emilimi yaş ilerledikçe azaldığı için ihtiyacı olduğu tespit edilen 50 yaş üstü kişiler,

Güneş ışığına fazla maruz kalmamış ve D vitamini eksikliği olan kişiler,

Günde 1,500 kalorinin altında alabilen kaloriden kısıtlı diyeti olan kişiler,

Hamile olan veya hamilelik planlayan kadınlar için gebeliğe özel vitaminler

Beslenmesi zayıf çocuklarda besin takviyeleri kullanılabilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Gıda üreticileri, yediğiniz yiyeceklere, özellikle kahvaltılık gevreklere ve içeceklere vitaminler, mineraller ve diğer tamamlayıcı bileşenleri ekleyebilir. Neticede ihtiyaç duyulandan fazlasını almak risklidir ve yan etki görülebilir. Buna örnek olarak, fazla A vitamini almak baş ağrısına ve karaciğer hasarına neden olabilir, kemik gücünü azaltabilir. Fazla demir bulantı ve kusmaya neden olur ve karaciğere ve diğer organlara zarar verebilir.

Hamilelik döneminde folik asit eksikliğinde takviyesi önerilebilir. Folik asitin eksik olması durumda doğan bebekte sağlık sorunları oluşabilir.

Yeterli düzeyde, vitamin bakımından zengin beslenmenin sürdürülebilmesi için sağlıklı bir diyeti oluşturan beslenme tiplerine ilişkin güvenli bilgi https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenme kaynağından edinilebilir.

Yorumlar (0)