Gizli tuz tüketimine dikkat!

Dünya Sağlık Örgütü, günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında öneriyor.

SAĞLIK 13.03.2023, 11:34 30.03.2023, 12:19
Gizli tuz tüketimine dikkat!

Günlük beslenmede çok fazla tuz tüketimi, kan basıncını yükselterek (hipertansiyon) inme ve kalp hastalığı riskini artırabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "14-20 Mart Tuza Dikkat Haftası" nedeniyle birçok hastalığı tetikleyen fazla sodyum alımının azaltılmasının, hayat kurtarıcı etkisinin olduğunu belirten bir rapor yayımladı.

"AŞIRI SODYUM TÜKETİMİ HASTALIK NEDENİDİR"

Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Sağlıksız beslenme, küresel olarak önde gelen ölüm ve hastalık nedenidir, aşırı sodyum kullanımı da sorunların ana kaynağından birisidir.” dedi.

DSÖ üyesi ülkelerin yalnızca yüzde 5’i zorunlu ve kapsamlı sodyum azaltma politikalarıyla korunurken; üye ülkelerin yüzde 73’ü, bu tür politikaları tam olarak uygulamıyor.

Uygun maliyetlerle uygulanabilecek sodyum kullanımın azaltma politikalarıyla, dünya genelinde 2030’a kadar yaklaşık 7 milyon kişinin hayatı kurtulabilir.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı rehber, tuzu azaltarak besin tüketimini iyileştirmek isteyen kişilere destek olmak amacıyla hazırlanmıştır. Aşağıda yer alan linkten bu rehbere ulaşabilirsiniz.

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/unutulan-tehlike-gizli-tuz-t%C3%BCketimi.html

Yorumlar (0)