Prof. Dr. Balcıoğlu: "İstatistikler kapsamında Türkiye Avrupa'nın başarılı ülkeleri arasında yer alıyor"

Covid-19 aşılamaları ile ilgili Avrupa’daki güncel durum ve ülkemizin geldiği noktayı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Avrupa Sağlık Araştırmaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Balcıoğlu değerlendirdi.

ÖZEL HABER 02.04.2021, 15:00 02.04.2021, 15:05
Prof. Dr. Balcıoğlu: "İstatistikler kapsamında Türkiye Avrupa'nın başarılı ülkeleri arasında yer alıyor"

Prof. Dr. Hüseyin Avni Balcıoğlu, Avrupa'daki kitlesel aşılama tartışmalarını, AstraZeneca aşısı iddialarını ve aşı alternatiflerine dair görüşlerini paylaştı:

Pfizer-BioNTech (ABD-Alman) ve Moderna (ABD)’dan sonra Avrupa Birliği’nde kullanımına izin verilen 3. aşı, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından üretilen COVID-19 aşısı oldu. AstraZeneca’nın 55 yaş üzerinde nasıl etki edeceğine dair yetersiz çalışmaların bulunması bazı tartışmaları gündeme getirmişti.

ASTRAZENECA ELEŞTİRİLERİNE KARŞI BAŞBAKAN JOHNSON SAVUNMA YAPMIŞTI

İsviçre ilaç ajansı SwissMedic, AstraZeneca aşısının ülkelerinde kullanıma geçmesi için elde edilmiş verileri yeterli bulmayarak ek veri talep etti.  

İtalya ilaç regülatörü AIFA ise, AstraZeneca aşısının yüzde 60 civarında etkinlğinin olduğunu ve koronavirüs ile mücadelede geçerli bir ek seçenek olduğunu onayladı.

İleri yaştaki bireyler için yetersiz çalışma bulunmasına rağmen Avrupa İlaç Ajansı (EMA) İngiliz aşısının 55 yaş üzerindeki kullanımın tercihe bağlı olması gerektiğini belirtirken, Almanya’daki aşı komitesi aşı kullanımının 18-64 yaş arasında kalması gerektiğini ifade etti.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) başkanı Emer Cooke, salı günü yaptığı açıklamada, "AstraZeneca aşısının hastaneye yatma ve ölüm riskiyle bağlantılı Covid-19'u önlemedeki faydalarının, bu yan etkilerin riskinden daha ağır bastığına hâlâ kesin olarak inanıyoruz" ifadesini kullandı ve aşıyı askıya alma tartışmalarını eleştirdi.

İngiltere başbakanı Boris Johnson ise Almanya aşı komitesinin açıklamalarını eleştirmişti ve aşının tüm yaş gruplarında etkin olduğunu apaçık ortada olduğunu savunmuştu.

London School of Hygiene & Tropical Medicine'den farmakoepidemiyoloji profesörü Stephen Evans ise, "Görülen pıhtılaşma bozuklukları büyük ihtimalle aşıdan ziyade Covid-19'un bir sonucudur" ifadesini kullandı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise, vatandaşların AstraZeneca aşısı olması için çağrıda bulundu. Hükümete tavsiyelerde bulunan bilimsel bir komite, AstraZeneca'nın aşısı için tavsiye edilen yaş düzeyini 65 yaş ve üstü kişilere genişletti.

Fransa sağlık bakanı Oliver Veran, AstraZeneca aşısının ilk dozunu olan vatandaşların tehlikede olmadığını söyledi.

BALCIOĞLU’NDAN ASTRAZENECA ELEŞTİRİLERİ HAKKINDA “KOŞULLU PAZARLAMA” ÖNERİSİ

Prof. Dr. Hüseyin Avni Balcıoğlu konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Avrupa Komisyonu AstraZeneca aşısı için koşullu pazarlama önerisinde bulundu. Koşullu pazarlama; bir ilacın veya aşının hastalara hemen sunulmasının yararının, gerekli tüm verilerin henüz mevcut olmaması durumunun barındırdığı riskten daha fazla olması halinde gerçekleşir. Bununla birlikte, elde edilmiş veriler ilacın veya aşının yararlarının her türlü riskten daha ağır bastığını göstermelidir.

Koşullu pazarlama izninden sonra AstraZeneca, faydaların risklere ağır bastığını doğrulamak için önceden tanımlanmış son tarihler içinde devam eden çalışmalardan daha fazla veri sağlamakla yükümlü olacak ve mevzuatın gerektirdiği düzenli güncellemelere ek olarak aylık güvenlik raporları sunmaları gerekecektir” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Balcıoğlu yaşanan bu gelişmelerden sonra AstraZeneca aşısının, kan pıhtılaşmasına sebep olduğu iddialarıyla tam 18 ülkede kullanımının askıya alındığını, Avrupa’da sadece Polonya, Belçika, Yunanistan gibi birkaç ülkenin bu aşının kullanımına devam ettiğini belirtti.

AŞIYA BENZER ETKİ YAPAN ANTİKOR İLAÇLAR GELİŞTİRİLDİ

Koronavirüs aşılarının küresel düzeyde uzun bir süre kullanılamayacağı düşünülüyor. İngiliz ilaç devi Glaxosmithkline ve ABD’li biyoteknoloji şirketi Vir tarafından geliştirilen "Vir-7831" adlı bir monoklonal antikor ilacın, Covid 19’a bağlı hastaneye yatışı ve ölüm oranlarını yüzde 85 oranında azalttığı duyuruldu. 583 hastadan elde edilen verileri inceleyen denemenin başarısına dayanarak, tedavinin Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve diğer ülkelerde acil kullanım onayına başvuracağını açıkladı.

Vir-7831 İlacının İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da görülen mutasyonlara karşı da etkili olduğu bildirildi. Antikor ilaçların, aşıya benzer bir etki yapabildiği belirtiliyor.

COVİD 19’A KARŞI BURUN SPREYİ GELİŞTİRİLİYOR

Prof. Dr. Hüseyin Avni Balcıoğlu, Covid-19'a karşı burun spreyi geliştirme çalışmalarının da bir yandan devam ettiğini kaydetti.

Balcıoğlu, süreci şöyle anlattı: “Birmingham Üniversitesi'nden bir ekip, 1 yıldır üzerinde çalıştığı spreyi yazın piyasaya sürmeye hazırlanıyor. "Taffix" adlı bir spreyin, laboratuvar ortamında virüslere karşı burun içinde antiseptik bir tabaka oluşturarak, bulaşı engellediği tespit edilmiş ancak günlük hayatta denemesi sınırlı kalmıştı.

İspanya, güvenli olduğuna dair kanıt olmadığı ve insanları savunmasız bir akrabayı ziyaret etmek gibi riskli davranışlara itebileceği endişesi ile 51 pound değerindeki Taffix'in kullanımını yasakladı. Spreyi yapan İsrailli biyomedikal firması Nasus ile Hayfa Üniversitesi ve Virginia Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, geçen Eylül ayında Bney Brak şehrinde bir Yahudi yeni yıl festivaline katılan 243 kişiyi izledi ve spreyi düzgün bir şekilde kullanan 81 Yahudi’den hiçbiri enfekte olmadı. Ancak Nasus Pharma, burun spreyinin yüz maskelerinin veya sosyal izolasyonun yerini almayacağı ve bir 'ilave' olarak kullanılması gerektiği konusunda uyardı. Taffix'in spreyindeki ana bileşen, enfeksiyonu önlemek için göz ameliyatından önce genellikle göz damlası olarak verilen hipromellozdur.”

YENİ BİR COVİD AŞISI ADAYI GELEBİLİR

Moderna Inc pazartesi günü yaptığı açıklamada, potansiyel olarak dondurucular yerine buzdolaplarında saklanabilecek ve gönderilebilecek yeni bir Covid-19 aşısı adayının erken aşamadaki bir çalışmasında ilk katılımcıyı aşıladığını açıkladı. Bu yeni aşı adayının, özellikle tedarik zinciri sorunlarının engelleyebileceği gelişmekte olan ülkelerde dağıtımı kolaylaştırabileceğini ekledi.

AVRUPA DA KİTLESEL AŞILAMA SÜRECİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER

Balcıoğlu, Avrupa’daki aşı sürecini şöyle yorumladı: “Avrupa'da en yüksek aşılama oranı Macaristan ve Malta'da görülüyor. Macaristan 1 milyon vatandaşını Sinopharm ve Sputnik V aşıları ile aşıladı ancak yine de 3. dalgaya engel olamadı. 100 bin kişiye düşen ölüm sayısı bakımından dünyada 4. sıraya yükseldi. Yeni vakaların yarısının nedeni ise İngiltere varyantı. Sağlık yetkilileri İngiltere varyantının Avrupa'da baskın varyant haline geleceğini ön görmüşler ve bu yüzden aşılamanın hızlandırılmasını istemişlerdi. Macaristan Tabipler Odası sekreteri Tamas Sved, ülkenin sağlık sisteminin yatak ve vantilatör eksikliği nedeniyle değil, hastaları hayatta tutmak için gereken yetişmiş uzman doktor ve personel eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. Macaristan medyası şu anda hastanede doktorların kimin yaşayıp kimin öleceğine karar vermek zorunda kaldığını bildiriyor. Budapeşte metrosu, çalışanlarının çoğunun Covid-19’a yakalanması yüzünden felç halde. Okullar ve dükkanlar kapatıldı. Macaristan'ın baş sağlık görevlisi Cecilia Muller, vakalardaki hızlı artışı oldukça bulaşıcı İngiliz covid-19 varyantına bağlıyor. Mutant suş şu anda Avrupa'yı kasıp kavuruyor ve Macaristan'daki araştırmalar, şu anda ülkedeki pozitif testlerin yüzde 50'sinden sorumlu olduğunu ve bu oranın artmasının beklendiğini gösteriyor.”

BALCIOĞLU ORTA AVRUPA ÜLKELERİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERİNİ PAYLAŞTI

Diğer Orta Avrupa ülkelerinin de İngiliz mutasyonunun karanlık etkisi altına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Balcıoğlu, “Geçen yıl ilk dalgayı kontrol altına alma çabalarından ötürü övülen Çek ve Slovak cumhuriyetleri, şimdi Çek Cumhuriyeti'nde 12 Mart'ta 207 kişinin ölmesiyle üçüncü dalganın korkunç etkileriyle mücadele ediyor. İngiliz varyantının şu anda enfeksiyonların yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğu Polonya'da, günlük enfeksiyon oranı cuma günü 21.000'i aştı ve bu hafta başkent Varşova daha sıkı bir kapatma rejimine girdi” dedi.

Prof. Dr. Hüseyin Avni Balcıoğlu şunları kaydetti:

“Slovakya, Avrupa'nın Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford ve Moderna aşılarını tedarik etmede beklenenden daha yavaş bir başlangıç ​​yapmasının ardından doğuya bakmaya başladı. Şu ana kadar Sputnik V'i gerçekten kullanan ilk ve tek AB ülkesi Macaristan'dır. Putin ile yakın ilişkiler de geliştiren Başbakan Viktor Orban, geçtiğimiz ay kullanan ilk AB ülkesi olarak Çin'in Sinopharm aşısından da tedarik etti. Sırbistan da hem Sputnik V hem de Sinopharm'ı kullanarak dünyanın en hızlı aşılayıcılarından biri haline gelirken, AB'ne girmeyi uman Arnavutluk da her iki aşının tedariki konusunda görüşmelere başlamayı planlıyor.

Fransa'nın sağlık regültörü cuma günü yaptığı açıklamada, Johnson&Johnson'ın tek doz Covid-19 aşısının, Avrupa Birliği yetkilileri tarafından onaylandıktan bir gün sonra Fransa'da kullanılmak üzere onaylandığını söyledi. HAS (Haute Autorite de Sante), aşının etkili olduğunu ve hastalar tarafından iyi tolere edildiğini söyledi. Fransa pazarındaki dördüncü aşı olacak. Avrupa İlaç Kurumu (EMA) perşembe günü Johnson & Johnson aşısını onaylayarak ilk dozların bir ay içinde yapılmasının önünü açtı.”

TÜRKİYE'DE YAPILAN AŞI SAYISI 15 MİLYONUN ÜZERİNDE

Prof. Dr. Hüseyin Avni Balcıoğlu değerlendirmelerini şu ifadeyle sonlandırdı: “Tüm istatistikler Türkiye’nin sadece aşılama, tedarik, nakil, hastalara ulaşım ve ücretsizlik politikaları bakımından değil vakaların yönetilmesi hususunda, toplumsal ve sosyal pandemi düzenlemelerinde de Avrupa’nın en başarılı ülkeleri arasında yer aldığını gösteriyor. Bu başarı ülkemizdeki sağlık çalışanlarının ve toplumun geniş kesimlerindeki kurallara uyma konusundaki hassasiyeti gösteren vatandaşlarımızın haklı gururudur.”

Yorumlar (0)