Kaliteli uyku uyumak yaşam süresini artırabilir

Yeni bir araştırmada, uyku problemi yaşayan kişilerde kalp krizi geçirme olasılığı, uyku bozukluğu olmayanlara kıyasla %69 daha fazla olduğu ortaya koyuldu.

ÖZEL HABER 27.02.2023, 11:46 30.03.2023, 12:18
Kaliteli uyku uyumak yaşam süresini artırabilir

Yeni yapılan çalışma, uykusuzluğun kalp krizi geçirme riskini artıracağını ve yüksek kaliteli uyku uyumayı alışkanlık haline getirmenin yaşamımıza yıllar ekleyebileceğini ortaya koydu.

American College of Cardiology'nin yıllık konferansında sunulan geçmiş araştırmaların yeni bir analizine göre, uyku bozukluğu olan kişilerin kalp krizi geçirme olasılığı, uyku bozukluğu olmayanlara kıyasla %69 daha fazla olduğu bilgisi paylaşıldı.

Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yürütülen çalışmada, altı ülkeden ortalama yaşları 52 olan 1 milyondan fazla yetişkinin verileri incelendi. uykusuzluk ve kalp krizi arasındaki bağlantının incelendiği çalışmanın sonuçlarına göre kişiler aşağıdaki üç semptomdan en az birine sahiplerse uykusuzluk yaşıyor olarak sınıflandırıldı.

1-Uykuya dalmada zorluk.

2-Uykuda kalma zorluğu.

3-Sabah çok erken uyanmak.

Dokuz yıl boyunca araştırmaya katılanlar takip edildi. Buna göre beş saat veya daha az uyuyan kişilerin kalp krizi geçirme olasılığı, günde sekiz saat uyuyanlara göre %56 daha fazlaydı.

Araştırmanın baş yazarı, Mısır’da İskenderiye Üniversitesi'nde tıp fakültesi öğrencisi olan Yomna E. Dean, araştırmacıların çalışmanın "kalp sağlığını korumada uykunun önemine ilişkin farkındalığı artıracağını" umduğunu söyledi. Dean, "Birçok insan uykunun ne kadar önemli olduğunun farkında değil," diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı insanlar uykudan kendi seçimleri ile mahrum kalıyorlar. Bugünlerde bu yaygın. Bu bulgular, bir gecede beş saat veya daha az uyuyan herkes için geçerli.”

UYKUSUZLUK KADINLARDA DAHA YAYGIN

Pittsburgh Üniversitesi Uyku ve Kardiyovasküler Sonuçlar Araştırma Merkezi direktörü Dr. Sanjay Patel, Amerikalıların tahminen yüzde 10'unda bir tür uykusuzluk görüldüğünü ve bunun kadınlarda daha yaygın olduğunu söyledi.

Dr. Patel, "Bunun bir nedeni, uykusuzluk için en yaygın risk faktörlerinden ikisinin, her ikisi de kadınlarda daha yaygın olan anksiyete ve depresyon olması olabilir" ifadelerini kullandı.

Konferansta sunulan ikinci bir çalışmada ise, uyku kalitesine odaklanıldı. Araştırmacılar, iyi uykunun alışkanlık edilmesinin kalbe ve genel sağlığa ve hatta ortalama yaşam süresine fayda sağlayabileceğini ortaya koydu. Ayrıca, nedeni belirsiz ölümlerin %8'inin kötü uyku düzeniyle bağlantılı olabileceğini buldular.

STRES UYKUSUZLUĞU TETİKLİYOR

Araştırmaya göre kaliteli uyku uyuyanlar daha uzun yaşam süresine sahip: erkekler için 4,7 yıl ve kadınlar için 2,4 yıl.

Patel, stresin genellikle kısa uykusuzluk nöbetlerinin kökü olduğunu söyledi. Bazı insanlarda, bu kısa süreli stres uykusuzluğa neden oluyor ve sonra uyumamak yeni bir stres nedeni oluyor. Uykusuzluk için ne kadar endişe duyulursa, uykuya dalmak o kadar zor hale geliyor.

UYKU KALİTESİ NASIL İYİLEŞTİRİLİR?

Dr. Patel uyku kalitesinin iyileştirilmesi için şu önerileri paylaştı:

1-Yatak odası ortamının rahat ve oldukça karanlık olduğundan emin olun.

2-Beyni uyaracak herhangi bir kimyasaldan kaçının. Yatmadan en az sekiz saat önce kafein alımından kaçınılmalıdır. Nikotin ve tütün ürünlerinden de kaçınılmalıdır. Bunun yerine rahatlamaya yardımcı olacak gıdalar tüketilmeli.

3-Saate bakmaktan kaçının. Patel, "Saatin kaç olduğunu görmek insanları uyumadıkları konusunda daha da stresli yapıyor" dedi.

Yorumlar (0)