Dünya Sağlık Örgütü Kamboçya'daki kuş gribi vakalarını araştırıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, Kamboçya'da bu hafta 11 yaşında bir kız çocuğunun hayatını kaybetmesi ve babasının yaptırdığı H5N1 testinin pozitif çıkmasının ardından kuş gribi vakalarının araştırıldığını duyurdu.

SAĞLIK 01.03.2023, 11:15 01.03.2023, 11:16
Dünya Sağlık Örgütü Kamboçya'daki kuş gribi vakalarını araştırıyor

Geçtiğimiz hafta 11 yaşında bir kız çocuğunun hayatını kaybetmesi üzerine, çocuğun babasına kuş gribinin H5N1 türü için test yapıldı ve sonucun pozitif çıktığı öğrenildi. Her iki vakanın da insandan insana bulaşmanın sonucu olup olmadığı henüz belirlenemedi.

KUŞLARIN YOK EDİLMESİ VİRÜSÜN YAYILMASINA NEDEN OLUYOR

ABD Tarım Bakanlığı'na göre, ilk olarak 2021'de gözlemlenen bir kuş gribi salgını, geçtiğimiz Şubat ayından kuş sürülerinden yaklaşık 58,5 milyon kuşun yok edildiği ABD de dahil olmak üzere tüm dünyada dolaşıyor.

VİRÜSÜN MUTASYONA UĞRAMASI  RİSKİ ENDİŞELERİ TETİKLİYOR

Kuş gribinin insanlara bulaşma riskinin hâlâ düşük olduğu düşünülüyor, ancak H5N1'in yabani kuş türlerine ve hatta ayılar, rakunlar, minkler, tilkiler ve deniz aslanları gibi memelilere küresel olarak yayılması, mutasyona uğrayabileceği endişelerini artırıyor.

DSÖ, bazı kuş gribi virüslerinin "insanlar arasında bulaşa imkan verecek şekilde mutasyona uğrama potansiyeline sahip olduğunu" açıkladı.

BÖLGEDE BİLİNEN İLK ENFEKSİYON

Kamboçyalı sağlık yetkililerinden gelen açıklamaya göre, hayatını kaybeden kız çocuğu vakasının 2014'ten bu yana dokuz yıl içinde Kamboçya'da bilinen ilk H5N1 insan enfeksiyonu olduğunu söyledi.

Bununla birlikte babada virüse ilişkin yapılan testlerin pozitif çıkması fakat herhangi bir semptom görülmemiş olması da durumun ciddiyetini açıklıyor.

Virüsün insandan insana bulaşma yoluyla mı yoksa enfekte kuşlar veya hayvanlarla temas yoluyla mı enfekte olduğu henüz bilinmiyor.

Kaynak: NBC NEWS

Yorumlar (0)