Delta plus varyantının belirtileri nelerdir?

Prof. Dr. Vefik Arıca, Delta Plus varyantının belirtilerini açıkladı. Prof. Dr. Vefik Arıca, “Hindistan’da görülen Delta mutasyonunun bir alt türü olan Delta Plus, Hint varyantı mutasyonu ile Güney Afrika varyantı mutasyonunun karışımı sayılabilir.” ifadelerini kullandı.

ÖZEL HABER 02.07.2021, 13:25 02.07.2021, 12:48
Delta plus varyantının belirtileri nelerdir?

AY.1 olarak da bilinen Delta Plus varyantının diğer varyantlara göre daha kolay yayıldığını, akciğer hücrelerine daha kolay bağlandığını ve antikor tedavisine dirençli olduğu belirtiliyor.

HİNT VE GÜNEY AFRİKA VARYANTLARININ KARIŞIMI SAYILABİLİR

Prof. Dr. Vefik Arıca, "Hindistan'da görülen Delta mutasyonunun bir alt türü olan Delta Plus, ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Beta varyantında görülen K417N isimli spike proteinin mutasyonuna sahiptir. Yani diğer bir deyişle Hint varyantı mutasyonu ile Güney Afrika varyantı mutasyonunun karışımı sayılabilir." dedi.

DELTA PLUS VARYANTI DİĞER VARYANTLARA GÖRE HIZLI YAYILIYOR

"Delta Plus'un diğer varyanta göre daha hızlı yayıldığını, virüsün akciğer hücrelerine daha kolay bağlandığını ve monoklonal antikor tedavisine potansiyel olarak dirençli olduğuna dair veriler gelmeye başladı ancak net bilinmemektedir." diyen Prof. Dr. Vefik Arıca, delta varyantının daha çok genç ve iki aşısını henüz tamamlayamamış kişilerde daha fazla görüldüğünü vurguladı.

ATEŞ, TİTREME, BULANIK GÖRME GİBİ BELİRTİLER MEVCUT

Delta Plus varyantının belirtilerini sıralayan Prof. Dr. Vefik Arıca, açıklamalarını şöyle sürdürdü; "Mayıs 2021 tarihinden itibaren Delta varyantı ve delta plus varyantı mutasyonları ile artık klasik Covid-19 belirtilerini daha az görmeye başladık. Hindistan gelen bilgilere göre; delta varyantının belirtileri arasında ateş, titreme, görmede bulanıklık, mide ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, işitme kaybı ve eklem ağrısı yer alıyor."

SOĞUK ALGINLIĞI VE HALSİZLİK BİR ARADAYSA MUTLAKA PCR TESTİ YAPILMALI

Varyant koronavirüslerin belirtilerini değerlendiren Prof. Dr. Vefik Arıca, "Özellikle bu dönemde bir soğuk algınlığı bulgusu varsa aksi ispat edilene kadar koronavirüs kabul edilmelidir. Bu nedenle soğuk algınlığı ve beraberinde yorgunluk, halsizlik varsa mutlaka PCR testi aldırın ve bulaştırmamak için evde kalın." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)