"Covid 19’un direkt bir tedavisi ya da ilacı yok, aşı olmak zorundayız"

Aşıdan kaçınma davranışı, kitlesel aşılamanın önüne geçerek halk sağlığını tehdit ediyor. Bu durumda Covid 19’un ve mutantlarının yayılması engellenemiyor. Türkiye, aşıya ulaşım ve aşılama sıralamasında 6. sırada yer alıyor. Günümüzde koronavirüsle mücadelede elimizdeki en önemli silah ise aşı. Doç. Dr. Mehtap Aydın, pişmanlık yaşamamak için aşı olunması gerektiğini belirtti.

ÖZEL HABER 16.04.2021, 11:00 16.04.2021, 11:06
"Covid 19’un direkt bir tedavisi ya da ilacı yok, aşı olmak zorundayız"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehtap Aydın, aşılamanın önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Bizim de yaşı nedeniyle aşı yaptırmaya hak kazanmış ancak buna rağmen yaptırmamış, yatan hastalarımız var. Sorduğum zaman aşı yaptırmadıkları için pişman olduklarını dile getiriyorlar. Bu pişmanlığı yaşamamak için aşı hakkı olan herkesin bir an önce aşı yaptırması lazım. Koronavirüse karşı en etkin korunma yolu aşı.”

AŞI İLE İLGİLİ ÇOK BARİZ YAN ETKİLER GÖRÜLMÜYOR

Doç. Dr. Mehtap Aydın, insanların aşı ile ilgili kafasında soru işareti oluşmasının, aşıların henüz yeni olması ile ilgili olabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Sinovac aşısının bir kısım çalışması bizim merkezimizde oldu. Ben de yardımcı araştırmacı olarak görev aldım. Yan etkiler oldukça düşük. Bildiğimiz, sürekli çocuklara veya yetişkinlere yapılan aşılarla karşılaştırdığımızda çok bariz yan etkiler görmüyoruz.”

Doç. Dr. Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

“COVID-19 olmaktansa aşı olmayı tercih ederim ve ilk aşı yaptıranlardanım. Aileme yaptırdım, çevreme de öneriyorum. Bütün doktorlar bu konuda çok duyarlıyız. Herkese de öneriyoruz. Aşı yaptırmamız lazım, başka yolu yok.”

COVİD 19’UN BİR TEDAVİSİ VE İLACI YOK, AŞI OLMAK GEREKİYOR

Son günlerde artan vaka sayıları endişe yaratıyor. Bu durum ise bir an önce sırası gelen herkesin aşı olması gerekliliğini gösteriyor.

Doç. Dr. Aydın, “Yeni dalgadaki bulaşıcılığı çok yüksek olan varyantlarla bir pik dönemi yaşıyoruz” ifadesini kullanarak:

“Virüs çok hızlı bulaşabiliyor ama aşı bulaşmayı önleyebiliyor. Hastaneye yatışı ve ağır enfeksiyon geçirmeyi büyük oranda etkiliyor. COVID-19’un direkt bir tedavisi ya da ilacı yok şu an. Yakalanmamak için aşı olmak gerekiyor” diye vurguladı.

ENFEKSİYONU GEÇİRENLER 6 AY SONRA ANTİKOR OLUŞTURABİLECEĞİ İÇİN TEKRAR AŞILANABİLİR

İlk doz aşıdan sonra hastalığa yakalananların ikinci doz aşıyı yaptırması hakkında tartışmalar mevcut.

Doç. Dr. Mehtap Aydın konuyla ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Aşılar mikroorganizmalara karşı kişileri korumak için yapılıyor. Bu kişiler enfeksiyonu kapmışsa artık koruyuculuğu kalmıyor. Ancak altı ay sonra tekrar aşı yaptırabiliyorlar. Çünkü enfeksiyonu geçiren kişilerin altı ay boyunca biraz da olsa antikorları olacağı düşünülüyor. O süre bitince aşılanıyorlar.”

Yorumlar (0)