Covid 19 sonrası akciğerlerde buzlanma görülebilir

Koronavirüs geçirenlerin bir kısmı normal hayatına devam ediyor. Bir kısmıysa halsizlikten, odaklanamamaktan, nefes darlığından ve kalp çarpıntısından şikayetçi. Hastalık sonrası negatif test sonucuna rağmen bu tür semptomlar neden yaşanıyor? Uzmanlar, böylesi ağır enfeksiyonlardan sonra bu tür şikayetlerin olabileceğini belirtiyor.

ÖZEL HABER 29.04.2021, 15:01 29.04.2021, 11:42
Covid 19 sonrası akciğerlerde buzlanma görülebilir

Covid 19’u atlattıktan sonra bazı kalıcı semptomlar görülebilir. Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, hastalığın ardından kalıcı nefes darlığı görülmesi durumunu değerlendirdi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, kalıcı semptomların olması durumunda neler yapılabileceğine ilişkin bilgi paylaştı.

Prof. Dr. Çetinkaya, “Nefes darlığı şikayeti olmayanlar aktif yaşama dönebilirler. Zaten bunu öneriyoruz. Ama “uzun Covid” akciğerlerde büzüşmeye, akciğer hacminde azalmaya, akciğerin oksijen alıp vermesinde kısıtlılığa neden oluyor” dedi.

BUZLANMA YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Bazı hastalarda “buzlanma” adı verilen akciğer hastalıklarının görüldüğünü belirten Çetinkaya, “Bu, yaşam kalitesini düşürüyor hem de nefes darlığı yapıyor. Hekim kontrolünde tedavi öneriyoruz. ‘yürüyeyim, nefesim açılsın’ diye hareket edilmemeli” diye konuştu.

UZUN COVİDİN ETKİSİ YOĞUNSA KORTİZON TEDAVİSİNE BAŞLANIYOR

Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya sürece ilişkin şunları kaydetti:

“Hastanın akciğer kapasitesindeki etkilenme derecesini görmek için tomografi çekiyoruz, yürüme ve solunum testi yapıyoruz. Etkilenme derecesi çok yoğun değilse tedavi etmeden takip edebiliyoruz. Ama yoğun bir etkilenme söz konusuysa o zaman kortizon tedavisi söz konusu oluyor.”

Yorumlar (0)