Böbrek yetmezliğine karşı kaçınılması gereken gıdalar:

Doç. Dr. Eyüp Veli Küçük, böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilecek besinler konusunda uyarılarda bulundu.

ÖZEL HABER 07.04.2021, 14:10
Böbrek yetmezliğine karşı kaçınılması gereken gıdalar:

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Böbrek Nakli Kliniği Şefi Doç. Dr. Eyüp Veli Küçük, böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilecek besinler konusunda uyardı. Küçük, böbrek sağlığı için gerekli beslenmeyi aktardı.

BÖBREK YETMEZLİĞİ ARTTIKÇA ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ DE ARTIYOR

Ülkemizde böbrek yetmezliğinin sık görüldüğünü ve nakillere ihtiyacın arttığını söyleyen Doç. Dr. Eyüp Veli Küçük, "Ülkemiz gerek böbrek yetmezliğinin medikal tedavisinde ve cerrahi olarak böbrek naklinde oldukça başarılı ve donanımlı. Avrupa'da canlıdan canlıya böbrek nakli yapma sayılarında, ülkemiz zirvede yer alırken, kadavradan nakillerde istenilen sayılara ulaşılamamıştır. Bu fırsatla organ bağışının önemini bir kez daha hatırlatalım isterim.

Böbrek nakli ihtiyacı olan vatandaşlarımız için kamunun hiçbir masraftan ve teknolojiden geri durmaksızın hizmet vermeye devam ettiğini belirtmeliyim. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Böbrek Nakli Kliniği, böbrek nakli konusunda herhangi bir Avrupa kliniğinden geri olmadığı gibi onların sunmadığı veya çok yüksek maliyetlerle sağladığı konforu herhangi bir ücret talep etmeksizin vermektedir" dedi.

KÜÇÜK, KAÇINILMASI GEREKEN GIDALARI ANLATTI

Hayvansal proteinlerin sindiriminin zor olduğu için oluşacak ürik asitin sindirim problemlerine neden olacağını vurgulayan Küçük, şöyle devam etti: “Kırmızı et bol miktarda pürin içermekte olup metabolizması ile ürik asit ortaya çıkar. Yüksek miktarda hayvansal yağ tüketimi ateroskleroz ve damar hastalıkları oluşturarak hipertansiyona neden olabilir ve hipertansiyon da ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliğine neden olabilir. İşlenmiş gıdalar yüksek miktarda tuz ve koruyucu kimyasal içermektedir. Bu nedenle bu besinlerin tüketimi vücutta tuz oranının artışına tansiyon hastalıklarına neden olarak böbrek yetmezliğine zemin hazırlamaktadır.”

Küçük, şunları kaydetti: “Tuzun fazla tüketimi vücutta tansiyon yüksekliğine neden olarak böbreklerde yüksek tansiyona bağlı hasar oluşumuna yol açarak böbrek yetmezliğinin ilerleyen dönemde nedeni olabilir.”

MUZDAKİ POTASYUM, AVOKADODAKİ FOSFOR TEHLİKELİ

Doç. Dr. Küçük fazla miktarda tüketimin böbrekleri etkileyeceğinden bahsederek, “Muz içerdiği yüksek oranda potasyum miktarı ile böbreklerde potasyum atılması için gereken yükü artıracağından çok miktarda tüketimde böbreklerde zararlı etkilere neden olabilmektedir.

Avokado ise içerdiği yüksek miktarda potasyum ve fosfor ile böbrekler için elektrolit dengesi sağlamada yük oluşturarak yüksek miktarda tüketimi böbrek hastalığı riskini artırır ve böbrek hastalarında da kısıtlanması gerekmektedir” dedi.

KIZARTMALA VE ASİTLİ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Doç. Dr. Küçük, şöyle devam etti: “Kızartmalar yüksek miktarda doymamış yağ içeriği nedeniyle vücutta oksidatif stresi artırarak damar hastalıklarına ve hipertansiyona zemin hazırlıyor. Fast food tipi gıdalar da obezite, damar hastalığı gibi sorunlara neden olarak ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliği gelişimine neden olan ve beslenme listesinden çıkarılması önerilen besinlerdendir.

Kola gibi yüksek şekerli gazlı içecekler ise içerdikleri yüksek şeker miktarı ile şeker hastalığı ve damar hastalıkları, obezite gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadırlar.”

SİGARA TÜKETİMİ VE KAFEİN ALIMINA DİKKAT

Doç. Dr. Eyüp Veli Küçük, “Sigara kullanımı damar hastalıklarına, damarlarda ateroskleroza, oksidatif strese neden olarak hipertansiyona neden olur. Hipertansiyon da böbrek yetmezliğinin en sık nedenlerinden olup sigara kullanımı böbrek yetmezliğine zemin hazırlamaktadır.

Yüksek miktarda kafein alımı kan basıncını yükseltmekte, böbrekte kalsiyum taşı oluşumuna zemin hazırlamakta ve böbrek hastalığı yaratarak yüksek dozlarda alındığında idrarda protein kaçağına neden olmaktadır. Kan basıncı yüksekliği de böbrek hastalığı ve proteinüriye yol açabilmektedir” diye ekledi.

Yorumlar (0)