Ailede kolon kanseri varsa düzenli kolonoskopi yapılmalı

"Kolon Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla açıklama yapan Prof. Dr. Aybala Yıldız, bu kanser türünün dünyada en sık görülen kanserler arasında üçüncü sırada yer aldığı bilgisini paylaştı.

ÖZEL HABER 10.03.2022, 12:00 10.03.2022, 12:24
Ailede kolon kanseri varsa düzenli kolonoskopi yapılmalı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aybala Yıldız, 50 yaşın üstündeki tüm bireylerin kolon kanseri riskine karşı düzenli kolonoskopi yaptırmasının önemine vurgu yaptı.

YAŞAM TARZI KOLON KANSERİNDE ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

Türkiye'de görülen ilk 5 kanser türünün dünya ve gelişmiş ülkelerle benzerlik gösterdiğini söyleyen Yıldız, "Ülkemizde erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri en sık görülen kanser türleridir. Kolorektal (kalın bağırsak) kanserleri hem kadınlarda hem de erkeklerde üçüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde görülme sıklığı erkeklerde yüz binde 22,8 ve kadınlarda ise yüz binde 13,8'dir." dedi.

Prof. Dr. Yıldız, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve genetik nedenlerin kolon kanserinde rol oynadığına işaret ederek, erken tanı ve tedavi açısından taramaların büyük önem taşıdığını ifade etti.

AİLEDE KOLON KANSERİ VARSA GENEL CERRAHİYE BAŞVURULMALI

Prof. Dr. Aybala Yıldız, "Kolon kanserine karşı 50 yaşını geçen bireylerin mutlaka kolonoskopi ile düzenli kontroller yaptırması önemli. Özellikle ailesinde kolon kanseri olan kişiler genel cerrahi uzmanına başvurarak kolon kanseri taramasını planlamalı. Çünkü hastalık bazı kişilerde hiçbir belirti vermeden ilerleyebiliyor ve erken tespit için kolonoskopik taramalar hayati önem taşıyor.

Ayrıca dışkılama alışkanlığında değişiklikler yani düzenli bir dışkılama sıklığı varken bunun ishal ya da kabızlık lehine değişmesi, dışkıda incelme ya da dışkı ile birlikte kan gelmesi dikkate alınması gereken belirtiler arasında. Demir eksikliği anemisi de özellikle bağırsağın sağ tarafında gelişen kanserlerde görülen bir bulgudur. Kilo kaybı, iştahsızlık, karın ağrısı da hastalarda görülebilmektedir."

HASTALIK GİZLİ İLERLEYEBİLİR

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) 50-70 yaş arasındaki tüm bireylere gaitada gizli kan kiti yardımıyla 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taraması yaptığını anımsatan Yıldız, 50 yaşından sonra her 10 yılda bir de kolonoskopinin önerildiğini ifade etti.

DÜZENLİ TARAMA İLE KOLON KANSERİ ÖNLENEBİLİR

Kanserin erken evrede tespitinde cerrahi, kemoterapi ya da radyoterapi tedavilerinden birinin tercih edildiğini ama ilerledikçe tedavinin güçleştiğini söyleyen Yıldız, ilerleyen kolon kanserlerinde bulantı, kusma ve karın ağrısı ile seyreden çok daha ciddi tablolar ile karşılaşılabildiğini belirtti.

Yıldız, bazı ülkelerin düzenli tarama programlarının yanı sıra tarama programlarını yaptırmayan kişilere de yaptırım uyguladığını dikkati çekerek, "Taramalar ile birlikte önlenebilen bir hastalık olan kolon kanserinin farkında olmamız ve hastalığın getireceği fiziki zorluklar ve psikolojik stres düşünüldüğünde gerektiği zamanda çekinmeden işlemlerimizi yaptırmamız çok önemli." ifadeleriyle uyarıda bulundu.

Yorumlar (0)