Ağlamak göz kuruluğuna iyi gelir mi?

Gözyaşı, hem gözü dışarıdan korur hem de gözün rahat hareket etmesini kolaylaştırır. Gözde kuruluk, gözyaşı üretiminde veya kalitesinde bozulmalar gibi istenmeyen durumlar da oluşabilir. Bu durumlarda ağlamak göz kuruluğunu giderir mi?

ÖZEL HABER 08.03.2023, 10:59 08.03.2023, 11:31
Ağlamak göz kuruluğuna iyi gelir mi?

Gözyaşı, gözü dış etkenlerden koruyan, bir kalkan görevi gören saydam bir tabakadır.

Her yaşta görülebilen göz kuruluğunda özellikle 40'lı yaşlardan sonra görülme sıklığının fazla olduğu, kadınlarda ise menopoz sonrası dönemde daha sık görüldüğü söylenebilir.

Göz kuruluğu olan kişilerde en çok görülen şikâyetler şöyledir:

• Yanma ve batma hissi

• Kızarıklık, kaşınma 

• Aşırı yaşarma, yorgunluk hissi

• Kontak lens kullanırken rahatsızlık hissi

• Göz ağrısı

• Çevresel faktörler

GOBLET HÜCRELERİNİN AZ OLMASI DA KURULUK YAPABİLİR

Göz kuruluğunun nedenlerinden biri olan çevresel faktörler, ekranda uzun saatler geçirme ya da kontakt lensin doğru kullanılmaması olarak sıralanabilir. Bunun dışında bazı romatizmal hastalıklar göz kuruluğuna zemin hazırlayabilir. Sjögren sendromu dışında şeker hastalığı, romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi diğer otoimmün hastalıklar da göz kuruluğuna sebebiyet verebilir. Kapalı ortamlarda ve arabada klimaların havayı kurutması da göz kuruluğuna yol açabilir. Özellikle D, A ve B12 vitaminindeki eksikliğin göz kuruluğuna neden olabileceği yönünde çalışmalar bulunmaktadır bu sebeple bu vitaminleri barındıran besinlerin alınması göz kurumasında rahatlatıcı etki oluşturabilir. Ayrıca Omega -3 alımı içindeki yağ asitleri bakımından gözü yağlayan tabakanın üretimini artırmaktadır. Somon balığı, keten tohumu, balık yağı, soya fasulyesi gibi gıdalar Omega-3 yağları bakımından zengindir.Bununla birlikte gözün nemlenmesini sağlayan goblet hücrelerinin az olması göz kuruluğuna neden olan sebeplerden biridir.

GÖZ KURULUĞUNA NE İYİ GELİR?

Arada gözlerimiz kapatarak göz yüzeyinin ıslanmasına izin vermek,

Ortam havasının nemlendirilmesi,

Göz yaşı damlaları damlatmak,

Sigara dumanına maruz kalmamak,

Kirpik dibi temizliği yapmak,

Rüzgarlı havalarda kenarları kapalı gözlükler takmak,

Bol su tüketmek,

Omega 3 içeren vitaminler tüketmek,

Bilgisayar başında çalışırken sık sık gözümüzü kırpıştırmak,

Monitörün göz seviyesi altında olmasını sağlamak.

AĞLAMAK GÖZ KURULUĞUNA İYİ GELİR Mİ?

Ekrana odaklanarak iş yaparken dakikada 20-25 olan göz kırpma sayısı 2–3’e düşer. Bu durum göz yüzeyinde kuru alanlar oluşmasına sebep olur. Gözümüz bu kuru alanı nemlendirmek için gözyaşı bezinden gözyaşı salgısı üretir. Bu kalitede bir gözyaşı da gözlerimizde yanma batma ve kızarmaya sebep olmaktadır. Göz kuruluğu göz yaşının miktarı ve kalitesi ile ilgili bir rahatsızlıktır. Göz yaşı fazla miktarda salgılansa da kalitesi istenilen değerde olmadığı müddetçe göz kuruluğuna neden olur. Özetle, ağlamak göz kuruluğuna iyi gelmez.

Yorumlar (0)