Yüksek şeker tüketimi kalp hastalığı ve inme riskini artırabilir

Yeni bir araştırmaya göre, vücuda gereken enerjinin şekerden alınması durumunda, kardiyovasküler hastalık riskinde artış görülüyor.

BİLİM 15.02.2023, 12:21
Yüksek şeker tüketimi kalp hastalığı ve inme riskini artırabilir

BMC Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmada şekerin sağlığa zararlı etkilerine dair geçmişte bilinenlerin üstüne yeni kanıtlar ortaya konuldu.

Buna göre, işlenmiş gıdalara ve gazlı içeceklere eklenen şekerin yanı sıra meyve suyu ve şuruplarda bulunan serbest şeker bakımından daha yüksek beslenme düzeninin kişinin kalp hastalığı ve felç riskini artırdığı ifade edildi.

ARAŞTIRMAYA KATILAN GRUP 9 YIL BOYUNCA İZLENDİ

Çalışma, Birleşik Krallık'ta yaşları 37 ila 73 arasında değişen 110.000'den fazla kişinin beslenme alışkanlıklarına ilişkin verilere dayanıyordu ve bu kişilerin sağlık durumları yaklaşık 9 yıl boyunca izlendi.

Sonuçlar, bir kişinin serbest şekerlerden gelen toplam enerji alımındaki payındaki her %5'lik artışın, %6 daha yüksek kalp hastalığı riski ve %10 daha yüksek felç riski ile ilişkili olduğunu gösterdi.

Oxford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan çalışmanın yazarı Cody Watling, çalışma katılımcılarının yediği en yaygın şeker biçimlerinin "koruyucular ve şekerlemeler" olduğunu ve ikinci kategorinin kurabiye, şekerli hamur işleri ve çörekler olduğunu ifade etti. Meyve suları, şekerli içecekler ve tatlıların da yaygın olduğunu belirtti. Dolayısıyla çalışmada, meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan şekerler "serbest şeker" olarak kabul edilmedi.

Watling, en yüksek kalp hastalığı veya felç riskine sahip olduğu tespit edilen kişilerin günde yaklaşık 95 gram serbest şeker veya günlük enerji alımlarının %18'ini tükettiklerini ifade etti.

Yorumlar (0)