Araştırma: Covid geçirenlerde uzun dönem şikayetlerle ilgili yeni bulgular

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre Covid 19 geçiren hastaların yüzde 80’inde bir veya daha çok şikayet devam ediyor. En sık görülen şikayetler: Halsizlik (yüzde 58), baş ağrısı (yüzde 44), dikkat dağınıklığı (yüzde 27), saç dökülmesi (yüzde 25), nefes darlığı (yüzde 24) olarak sıralanıyor.

BİLİM 13.08.2021, 15:48 13.08.2021, 16:12
Araştırma: Covid geçirenlerde uzun dönem şikayetlerle ilgili yeni bulgular

Nature dergisinde yayınlanan bir raporda Covid 19'un 50'den fazla uzun vadeli etkisi, sistematik bir inceleme yöntemiyle analiz edildi.

COVID 19, ilk iyileşmeden sonra haftalar ila aylar süren kalıcı etkiler bırakabiliyor. Yapılan çalışmada COVID-19'un uzun vadeli etkilerini değerlendiren çalışmalar belirlenerek, daha önce yapılmış araştırmaların sistematik bir derlemesi ve meta-analizi yer alıyor.

İKİ HAFTADAN FAZLA SÜREN SEMPTOMLAR UZUN VADELİ ETKİ OLARAK KABUL EDİLİYOR

Çalışmaya göre, COVID-19 başlangıcından iki hafta veya daha fazla bir sürenin ardından devam eden ve sağlıklı bir temele dönmeyen semptomlar, belirtiler veya anormal klinik parametreler, potansiyel olarak hastalığın uzun vadeli etkileri olarak kabul ediliyor.

YÜZDE 80 ORANLA BİRDEN FAZLA UZUN VADELİ BELİRTİ GÖRÜLDÜ

Araştırma bulgularına göre SARS-CoV-2 virüsüyle enfekte hastaların yüzde 80'inin bir veya daha fazla uzun vadeli semptom geliştirdiği tahmin ediliyor. Rapora göre en sık görülen beş semptom:

-yorgunluk (yüzde 58),

-baş ağrısı (yüzde 44),

-dikkat bozukluğu (yüzde 27),

-saç dökülmesi (yüzde 25),

-nefes darlığı (yüzde 24),

Olarak sıralandı. En sık görülen yorgunluk belirtisi akut COVID-19'un ilk semptomundan 100 gün sonra bile mevcut olup, uzun ve akut COVID-19'un en yaygın belirtisi olarak ifade edildi. COVID-19 sonrası hastalarda gözlenen semptomlar, kısmen, ağır iş görememezlik yaratan yorgunluk, ağrı, nörobilişsel engellilik, uyku bozukluğu, otonomik disfonksiyonu düşündüren semptomlar ve diğer semptomların kötüleşmesini içeren kronik yorgunluk sendromuna (CFS) benzemektedir.

COVİD SONRASI YAŞANAN 55 UZUN VADELİ ETKİ BELİRLENDİ

Raporda, incelenen literatürde COVID-19 ile ilişkili toplam 55 uzun vadeli etki belirlendiği ifade edildi. İlk beş semptomun dışında görülen diğer semptomlar ise; akciğer hastalığı (öksürük, göğüste rahatsızlık, pulmoner difüzyon kapasitesinde azalma, uyku apnesi ve pulmoner fibroz), kardiyovasküler (aritmiler, miyokardit), nörolojik (demans, depresyon, anksiyete, dikkat bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluklar), ve diğerleri saç dökülmesi, kulak çınlaması ve gece terlemesi olarak belirlendi. Rapor kapsamında taranan literatürde birkaç çalışmanın yorgunluğun kadınlarda daha yaygın olduğunun saptandığı belirtildi.

UZUN SÜRELİ COVİD HAKKINDA DAHA FAZLA ARAŞTIRMA YAPILMALI

Covid 19 sonrasında yaşanan kalıcı etkilerin hastaneye yatmayı gerektirmeyen hafif enfeksiyonlu kişilerde de görüldüğü belirtildi. Çalışmada, Covid 19’a ilişkin daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğine yönelik olarak, özellikle uzun süreli Covid hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğu önerisi yer aldı.

Haberde yer alan çalışmaya ulaşmak için tıklayın.

Yorumlar (0)