Yerli Quercetin markası Quermax'a uluslararası ambargo

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yerli ve milli imkanlarla üretilen quercetin markası Quermax'a uluslararası ambargo uygulandığını yazdı.

SAĞLIK 08.04.2021, 22:38 08.04.2021, 23:03 Ahmet Balcı
Yerli Quercetin markası Quermax'a uluslararası ambargo

Habertürk yazarı Fatih Altaylı,Türkiye’de yerli imkanlarla üretilen quercetin (kuersetin) etken maddeli gıda takviyesi “Quermax”ın, uluslararası ilaç şirketlerinin hedefi haline geldiğini yazdı.

Milliyet’e konuşan Quermax markasını üreten AAB Natural yetkilileri de, sosyal medya ve Google’da ürünlerine sansür uygulandığını belirterek, aynı dönemde quercetin molekülünün hem henüz hasta olmamış yüksek riskli popülasyonlarda korunma amaçlı, hem de Covid-19 tanısı alan hastalarda yardımcı molekül olarak kullanıldığı etik kurulu kararı alınarak yürütülen klinik çalışmanın sonuçlarının uluslararası tıp dergisi Lancet’ten çıkarıldığını söyledi.

Tıbbiye Bülteni’nin yaptığı araştırmada kasım ayında Brock Üniversitesi ve Kanada merkezli bir ilaç firması olan Biolyse Pharma “Kovid-19’a karşı quercetin üretmek, etkinliğini artırmak ve halka sunabilmek” için federal hükümete başvurarak destek istediği sonucuna ulaştı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde de eş zamanlı Quercetin molekülü üretmek üzere çalışmalar başladı ve öncelikle Tarım Bakanlığı’ndan alınan onayla Quermax markasıyla quercetin, C vitamini ve bromelain içeren gıda takviyesi üretildi.

Ürünün piyasaya sürülmesinin ardından bazı engellerle karşılaştıklarını belirten Quermax’ı üreten şirketin yetkilisi, “teyit.org”un, “Covid-19’dan koruduğunun kanıtlanması için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olduğu” yönündeki yayınının ardından Google ve sosyal medyada ürünün tanıtımına yönelik sansürler yaşandığını belirterek, “Oysa ki ürün için ‘Gıda Takviyesi’ ruhsatı alındı. Mevzuat gereği zaten herhangi bir sağlık sorununa karşı koruduğu ve fayda sağladığı gibi söylemler içinde değiliz.

Ancak geleneksel ve tamamlayıcı tıp ürünü sayılması ya da sağlık beyanı ekleyebilmek için araştırma yaptık. Bir ürünün molekülü mevzuat gereği geleneksel ve tamamlayıcı tıp ürünü kabul edilmiyor. Sağlık beyanı da yeni yönetmelik hazırlandığı için kabul edilmiyor. Bir gıda takviyesi üzerinden uğradığımız uluslararası linç aslında bu ülkede neden ilaç üretilemediğinin de en net göstergesi” dedi.

Yorumlar (0)