Uzun süre tokluk hissi sağlayan yiyecekler:

Uzun süre tok tutan, sağlıklı, bol lif içeren besinler, kilo vermek isteyenler için vazgeçilmez. Hem damak tadına hitap eden hem de kilo vermenize yardımcı olan besinleri listeledik.

SAĞLIK 16.11.2021, 12:09 16.11.2021, 12:29
Uzun süre tokluk hissi sağlayan yiyecekler:

Yulaf

Sabahları bir kase yulaf tüketmek bütün günü aktif geçirmeyi sağlayabilir. Bunun sebebi, yulafın lif içermesidir. Yulaf tüketmek, vücudunuzun besinleri daha yavaş emmesini sağlar ve böylece enerjiniz sabit kalır. Tok tutacağı için de daha az kalori alımına yardımcı olur.

Çorba

Çorba, çok su içerdiği için kalorisi azdır. Vücudunuzu tok tutmak için sebze çorbası ya da et suyu ile yapılan bir çorba tercih edebilirsiniz. Fakat kremalı çorbaların kalorisi fazla olacaktır.

Salata

Lokma başına az kalori içerek yiyecekler tüketmek kilo almadan tok kalmanın yöntemidir. Salata, vitamin, mineral ve lif bakımından zengin bir tercihtir. Bir öğünde başlangıç olarak salata tercih etmek ya da ana öğünden önce küçük bir salata yemek tok kalmanıza yardımcı olacaktır. Fakat salataya eklenen kruton ekmek, sos gibi ekstralardan kaçınmak gerekir.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Kuruyemişler

Kuruyemişler, yağ bakımından zengin oldukları için lokma başına kalorisi yüksek bir besindir. Örneğin fındıkta bulunan yağ ve protein, vücudun tokluk hissine neden olan hormonları salgılamasına yardımcı olabilmektedir. Ek olarak, yağlari kolesterol ve kan şekeri seviyenize de yardımcı olan doymamış, “iyi” türdendir. Porsiyon olarak bir küçük avuç tüketmek yeterlidir.

Yumurta

Gün içinde öğle yemeğine kadar tok kalmayı hedefliyorsanız yumurta iyi bir seçenektir. Gün içinde daha az yemek tüketmeye de yardımcı olur. Eğer yumurta tüketemiyorsanız süzme peynir alternatif olabilir.

Balık

Karbonhidratlardan daha tok hissetmenizi sağlayan sağlıklı bir protein kaynağıdır. Ayrıca, birçok deniz ürünündeki özellikle somon gibi yağlı balıklardaki omega-3 yağ asitleri, açlığı gidermede önemli rol oynar.

Fasulye

Protein ve lif bakımından çok zengin olan fasulye aynı zamanda kalorisi düşük bir besindir. Uzun vadede vücut yağ oranının azalmasına ve kilo vermeye yardımcı olur.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Kinoa

Diğer tahılların çoğundan daha fazla lif içerir, bu da daha uzun süre tok tutacağı anlamına gelir. Daha fazla proteine ​​sahip olduğu için pirinçten daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaktır.

Süt ürünleri

Kolesterol seviyesini etkileyebileceğine dair bazı araştırmalarla beraber tam yağlı süt ürünlerinin tüketilmesinde tereddüt yaşansa da, süt ürünleri için bilim insanları, insan bünyesinin acıkma ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk sırada sütü gösteriyor. Buna göre bir bardak süt, midenin 5 saat boyunca tokluk sağlayabilir.

Patlamış mısır

Eğer tok tutacak bir atıştırmalık besin arayışınız varsa patlamış mısır iyi bir seçenektir. Tereyağı ya da diğer yağları kullanmadan pişmiş bir patlamış mısırın kalorisi düşüktür ve bolca lif içerir.

Fotoğraf: Freepik.com

DİKKAT! Sizi aç bırakacak besinler

Soda, şeker ve hatta beyaz ekmek gibi yüksek oranda işlenmiş yiyecekler çok az besin içerir ve hızla kana karışır. Vücudunuz ekstra yağ olarak depolar ve tokluk hissi kaybolur. Yağsız protein, doymamış yağlar ve daha fazla lif ve besin içeren karbonhidratların (tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi) sindirimi daha uzun sürer, açlığınızı giderir ve gün boyu enerjinizi yüksek tutar

Gün boyu yulaf ezmesi veya patlamış mısır yiyerek sağlıklı kalmak mümkün değil. Ne kadar düşük kalorili veya besleyici olursa olsun bu yiyecekler, yalnızca çok çeşitli besleyici yiyecekleri içeren sağlıklı, dengeli bir diyetin parçası olarak tercih edilmelidir.

BONUS: Uyku ve egzersiz

Yeterince uyumazsanız, ihtiyacınızdan fazlasını yiyebilirsiniz. Ve daha fazla kalori ve yağ içeren atıştırmalıklara ulaşma olasılığınız yükselir. Egzersiz, bu kalorileri yakmanıza yardımcı olabilir. Haftada en az 5 gün, günde yaklaşık 30 dakika egzersiz yapmalısınız. Gün boyunca bir seferde 10 dakika bile vücudunuzun yediğiniz yiyecekleri yakmasında büyük bir fark yaratabilir.

Kaynak: WebMD

Yorumlar (0)