Uyuzun belirtileri, nedeni ve tedavisi

Uyuz bir enfeksiyon değil, akar istilasıdır. “Sarcoptes scabiei” adı verilen küçük akarlar, insan derisinin dış katmanlarına yerleşirler. Akarlar derinin içine girip yumurta bırakırken, istila amansız kaşıntıya ve kızgın bir kızarıklığa neden olur.

SAĞLIK 10.02.2022, 16:33 10.02.2022, 16:44
Uyuzun belirtileri, nedeni ve tedavisi

Uyuz hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın.

Bir kişiye ilk kez uyuz bulaştığında, cildin tepki vermesi dört ila altı hafta sürebilir. Uyuzun en yaygın semptomları şunlardır:

Özellikle geceleri yoğun kaşıntı

Sivilce benzeri döküntü

Kabarcıklar

Kaşınmanın neden olduğu yaralar

DİĞER CİLT RAHATSIZLIKLARIYLA KARIŞTIRILABİLİR

Erken evrelerinde, döküntü benzeri göründüğü için uyuz diğer cilt rahatsızlıklarıyla karıştırılabilir. Akne ve sivrisinek ısırıkları ile uyuz çoğunlukla karıştırılır. Uyuzları birbirinden ayıran şey, şiddetli kaşıntıdır. Kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetlidir.

UYUZ DERİDE OYUKLAR AÇABİLİR

Uyuzun bir başka özelliği de deride iz benzeri oyukların ortaya çıkmasıdır. Bu kabarık çizgiler genellikle grimsi beyaz veya ten rengindedir. Dişi akarlar derinin yüzeyinin hemen altında tünel açtığında oluşurlar. Bir yuva oluşturduktan sonra, her dişi içeriye 10 ila 25 yumurta bırakır.

UYUZ AKARLARI NEREDE YAŞAR?

Uyuz akarları vücudun herhangi bir yerinde yaşayabilir, ancak en sevdikleri noktalardan bazıları şunlardır:

Parmaklar arasında

Bilek, dirsek veya diz kıvrımları

Bel ve göbek çevresi

Göğüslerde veya cinsel organlarda

Çok küçük çocuklarda baş, boyun, yüz, avuç içi ve ayak tabanları

UYUZ AKARLARI GÖRÜLEBİLİR Mİ?

Uyuzlu çoğu insan 10 ila 15 akar taşır ve her akar yarım milimetreden daha kısadır. Bu onları fark etmelerini çok zorlaştırır. Çıplak gözle ciltte küçük siyah noktalar gibi görünebilirler. Mikroskop, deri kazıma yoluyla akarları, yumurtaları veya dışkı maddelerini tanımlamada yardımcı olabilir.

NASIL YAYILIR?

Uyuz tipik olarak, bir kişiden diğerine cilt-cilt teması yoluyla yayılır. Yatak takımları veya havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar risk taşır. Uyuz, aile üyeleri arasında kolayca geçebilir. Hızlı bir el sıkışma veya sarılma yoluyla yayılma olasılığı yoktur. Uyuz akarı zıplayamaz veya uçamaz ve çok yavaş sürünür.

TEŞHİS YÖNTEMLERİ

Çoğu durumda, bir doktor, döküntülerin görünümüne ve kaşıntı tanımınıza göre uyuzu tanımlayabilir. Bazen tanıyı doğrulamak için deri kazıma kullanılır. Bu, etkilenen bölgeden deri toplamayı ve akar, yumurta veya dışkı maddesi için numuneyi kontrol etmek için bir mikroskop kullanmayı gerektirir.

NASIL KURTULURUZ?

Uyuz akarları giysilerin, yatak takımlarının veya havluların yüzeyinde iki ila üç güne kadar yaşayabilir. Bu akarların öldürüldüğünden emin olmak için, etkilenen kişinin son üç gün içinde kullandığı çarşafları ve giysileri yıkayın. Eşyaları sıcak suda yıkayın ve sıcak bir kurutucuda kurutun veya kuru temizlemeye götürün. Yıkanamayan eşyalar yedi gün boyunca kapalı bir plastik torbaya konulmalıdır.

UYUZ NE ZAMAN GEÇER?

Uyuz ilaçları akarları ve yumurtaları hızla öldürebilir ve hastalar genellikle tedaviye başladıktan 24 saat sonra okula veya işe dönebilir. Ancak kaşıntı birkaç hafta devam edebilir. Bu, ciltte devam eden bir alerjik reaksiyonun sonucudur. Kaşıntı dört haftadan fazla devam ederse veya yeni bir kızarıklık ortaya çıkarsa, tekrar doktora muayene olmak gerekebilir.

Kaynak: Web MD

Yorumlar (0)