Nane neye iyi gelir? Faydaları nelerdir?

Nane bitkisi ve nane yağı neye iyi gelir? Nanenin sağlığa faydaları

SAĞLIK 16.02.2022, 08:28 16.02.2022, 08:38
Nane neye iyi gelir? Faydaları nelerdir?

Antik Yunanlılar, Romalılar ve Mısırlılar, binlerce yıl önce nane bitkisini ilaç olarak kullanmaktaydılar. Ancak nane, 17. yüzyılın sonlarına kadar ayrı bir alt tür olarak değerlendirilmiyordu.

Nane yaprağı çay olarak kullanılabileceği gibi kapsül olarak da tüketilebilir. Konsantre olması nedeniyle sadece seyreltilmiş halde kullanılmalıdır. Tek seferde birkaç damladan fazlası toksik etki yaratabilmektedir.

MİDE AĞRISINA İYİ GELEBİLİR

Bazı çalışmalar, nane ve diğer bitkisel ilaçların çocuklarda mide ağrısını hafifletebileceğini ortaya koymuştur. Fakat yine de daha fazla kanıta ihtiyaç vardır. Bazı araştırmalarda ise, bulantı ve kusmanın kemoterapiden kurtulmasına da yardımcı olabileceğini gösteriyor. Nane yağı kapsüllerinin kullanımı gaz, mide ağrısı, kabızlık ve ishal gibi irritabl bağırsak sendromunun yan etkilerini hafifletebilir.

NANE İÇİNDEKİ MENTOL BAŞ AĞRISINI AZALTABİLİR

Nane içindeki aktif madde mentoldür. Bazı araştırmalar, migren baş ağrılarının ağrısını azaltabileceğini gösteriyor. Ayrıca ışığa duyarlılık, mide bulantısı ve kusma gibi diğer semptomları da azaltabileceği bilinmektedir. Bazı çalışmalar, alın ve şakak bölgesine nane yağı solüsyonu uygulamanın gerilim tipi baş ağrılarını da gidermeye yardımcı olabileceğini ortaya koymaktadır.

AĞIZDAKİ MİKROPLARI ÖLDÜRMEYE YARDIMCI

Nane aroması nefesinizi tazelemekle kalmaz, antibakteriyel özellikleri de kokunun kaynağı olan mikroplardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bakterilerin diş minesinde bir film oluşturmasını engellediği bilinen nane dişleri sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

SOĞUK ALGINLIĞINA İYİ GELİYOR

Nanenin antimikrobiyal güçleri, soğuk algınlığı veya sonuç olarak sinüslerinizde alışveriş yapan enfekte mukusla savaşmanıza yardımcı olabilir. Mentol ayrıca daha kolay nefes almanızı sağlar.

BAKTERİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ:

Gün içinde daha uyanmış ve dinç hissetmek istiyorsanız, nane yağı tercih edilebilir. Nane yağı, E. coli, listeria ve salmonella gibi bakteriler üzerinde test edildi. Bilim insanları, üç bakteri türünün de büyümesini durdurabileceğini ortaya koydular. Ayrıca cilt enfeksiyonlarına, zatürreye, menenjite ve daha fazlasına neden olan bir bakteri olan Staphylococcus aureus'u da öldürebileceği biliniyor.

İŞTAH AZALTICI

Nane bitkisi üzerine araştırmalar araştırmalar sürüyor. Bazı araştırmalar nane yağının açlık hissini azaltabileceğini ortaya koyuyor. Bu, daha az yeme ihtiyacına ve kilo kaybetmeye yarıdımcı olabilir.

ODAKLANMAYA YARDIMCI

Bir çalışmada, nane yağı kapsülleri, insanların zihinsel olarak yorulmadan sorunları daha uzun süre zihinsel açıdan işlemesine yardımcı oluyor. Bitkinin keskin kokusu hafızayı güçlendirerek sizi ekstra uyanık tutabilir.

Kaynak: WebMD

Yorumlar (0)