Tütün kullanımı Kovid-19'un bulaşma riskini 14 kat artırıyor

Bilimsel çalışmalar, Kovid-19'lu hastalardan tütün kullanma geçmişi bulunanlarda, zatürre gelişme, hastanede yatma, yoğun bakım ve solunum cihazı desteğine ihtiyaç duyma riskinin, tütün kullanmayanlara göre daha fazla olduğunu ortaya koydu. Sigara içmek için maskenin çıkarılması el ve yüz temasını artırdığından Kovid-19'a yakalanma riskini yükseltiyor.

SAĞLIK 09.02.2021, 21:42 09.02.2021, 21:46
Tütün kullanımı Kovid-19'un bulaşma riskini 14 kat artırıyor

En yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Tütün kullanımı, Kovid-19 ile mücadele sürecinde ise her zamankinden çok daha fazla tehlike içeriyor. Bu ürünün kullanımı, bağışıklık sistemine zarar vermesi, genel olarak akciğerlerinin savunma mekanizmasını bozması ve mukus artışı nedeniyle, akciğer, üst solunum yolu enfeksiyonları ve gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini artırıyor. Tütün ürünü kullananlar, virüsle karşılaşmaları durumunda özellikle risk altında bulunan bir grup olarak gösteriliyor.

Bilimsel çalışmalar, yeni tip koronavirüs hastalarından sigara kullanma geçmişi olanlarda, zatürreye yakalanma, hastanede yatma, yoğun bakım ve solunum cihazı desteğine ihtiyaç duyma riskinin, diğerlerinden 14 kat fazla olduğunu ortaya koydu. Bilimsel veriler, tütün ürünü kullanımının, Kovid-19'a yakalanma sıklığı ve klinik seyrinin şiddetiyle ilişkili olduğunu kesin olarak ortaya koyuyor.

SİGARA KULLANIMI EL YÜZ TEMASINI ARTIRARAK BULAŞ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, bilimsel çalışmalar, tütün ürünü kullanan ve tütün dumanına maruz kalanların, diğerlerine kıyasla Kovid-19'a yakalanma riskinin yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan, sigara tüketimi esnasında maske takılmaması, birden fazla kişinin bir araya gelerek sigara içmesi ve sigara içme sırasında kontamine ellerin ve izmaritlerin ağız ile yüze temasının artması, sigara içenlerin Kovid-19'a yakalanma riskini artırıyor.

Özellikle nargile, sadece Kovid-19 açısından değil, hepatit, tüberküloz, herpes gibi diğer bulaşıcı hastalıklar bakımından da büyük risk faktörü olarak öne çıkıyor. Marpucun içinde ve duvarlarında oluşan mikrop ve bakteri tabakası, solunum yoluyla kolayca bir kişiden diğerine geçebiliyor. Sık tütün ürünü kullanımının bir sonucu olan KOAH, astım, kalp damar hastalıkları gibi pek çok kronik rahatsızlık, tütün ürünü kullananlarda, diğerlerine göre çok daha sık görülüyor. Bu da tütün ürünü kullananların virüse yakalanmaları halinde hastalık sürecinin uzun ve ağır seyretmesi, zatürre (pnömoni) ve başka komplikasyonların gelişmesi ve ölüm oranı (mortalite) riskini beraberinde getiriyor.

TÜTÜN KULLANIMININ BIRAKILMASI RİSKİ ÖNLÜYOR

Tütün ürünü kullanımı, Kovid-19 açısından bir risk faktörü olduğu gibi vücudun hemen hemen her organına zarar veriyor ve önlenebilir pek çok hastalık, sakatlık ve erken ölüme yol açıyor.

Bu risklerin önlenmesi için tütün ürünü kullanımının bırakılması öneriliyor. İlk sigara bırakma gününden itibaren akciğerlerde, kalpte değişim başlıyor. Yüksek kalp atış hızı, kan dolaşımındaki karbonmonoksit seviyesi normale dönüyor, kan basıncı düşüyor ve zamanla bağışıklık sistemi güçleniyor. Ortalama 2-12 hafta içinde dolaşım düzeliyor ve akciğer kapasitesi artıyor, öksürük ve nefes darlığı azalıyor.

Tüm bu iyileşmeler, vücutta Kovid-19 enfeksiyonunun riskini ve şiddetini azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca çevredeki bireylerin, özellikle de çocukların pasif sigara dumanından korunması için de büyük kazanç sağlıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Yorumlar (0)