Türk bilim insanları Covid 19'un yumurtalık hasarına neden olmadığını kanıtladı

SBÜ Kayseri Şehir Hastanesi'nde görev yapan Doç. Dr. İlknur Çöl Madendağ ve diğer araştırmacıların Covid 19 geçirmenin kadınlarda yumurtalık hasarı yapmadığına dair çalışması uluslararası tıp literatürüne geçti.

SAĞLIK 22.08.2022, 11:25 22.08.2022, 11:46
Türk bilim insanları Covid 19'un yumurtalık hasarına neden olmadığını kanıtladı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde görevli Doç. Dr. İlknur Çöl Madendağ; Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde görevli Doç. Dr. Yusuf Madendağ ve

Kayseri Tıp Fakültesi Şehir Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı‘nda görev yapan Ayşe Turunç Özdemir'in "COVID-19 disease does not cause ovarian injury in women of reproductive period’ isimli COVID-19 öncesi ve sonrası gözlemsel çalışması uluslararası tıp literatüründe yerini aldı.

Araştırma, alanda saygın üreme dergilerinden biri olan ‘Reproductive BioMedicine’da yayımlandı.

COVİD 19'UN KADINLARDA KISIRLIK YAPMADIĞI BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI

Fotoğraf: Doç. Dr. İlknur Çöl Madendağ

Çalışmanın ilk yazarı olan Doç. Dr. Madendağ, konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Covid-19 hastalığı virüsün yayılımı ve şiddeti nedeniyle küresel salgın haline gelmiş ve özellikle solunum yollarında ciddi enfeksiyon tablolarına neden olduğu görülmüştür. Bununla birlikte  hastalığın diğer pekçok organ ve sistem üzerinde hasara yol açabildiği saptanmıştır. Doğurgan yaştaki kadınların üreme fonksiyonları üzerinde ciddi bir etki oluşturabilme yani kısırlığa yolaçabilme ihtimali hem toplumda hem de bilim camiasında merak edilen önemli bir konudur ve bu konuda çok çok sınırlı sayıda bilgi mevcuttur. Şimdiye kadar yapılan birkaç çalışmada Covid geçiren vakaların AMH değerleri geçirmeyenlerinkiyle karşılaştırılırken;  mevcut çalışmamızda Covid geçiren aynı kadınların hastalık öncesi ve sonrası AMH (antimüllerian hormon) düzeylerini saptayıp karşılaştırdık. AMH (antimüllerian hormon) kadın üreme sisteminde yumurtalık rezervini gösteren  önemli bir belirteçtir. Çalışmamız sonucunda neyseki AMH seviyelerinde anlamlı bir değişiklik saptamadık. Yani Covid-19 hastalığı kadınların yumurtalıklarında ciddi bir hasara yol açmamaktadır.

Habere konu olan çalışmaya ulaşmak için buraya tıklayınız.

Yorumlar (1)
Bilge 2 hafta önce
İlknur hocam ,mesleğine kendini adamış , başarılı , güleryüzlü , hastalarıyla arkadaş gibi ,mükemmel hoca . Allah böyle doktorlarımızın sayısını artırsın . İyiki varsın güzel yürekli hocam