Teşhis ve tanı yapılamayan hastalıklarda sıklıkla görülen belirtiler nelerdir?
Tanısı konulabilen hastalıkların yanı sıra tanısı konulamayan ve toplumda 10 kişiden 1’inde görülen nadir hastalıklar da tıp literatüründe kendine yer bulmuştur.
Tanı konulamayan hastalıklarda sık görülen belirtilerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
38.2 DERECENİN ÜZERİNDE YÜKSEK ATEŞ
Tıp literatüründe tanımı FUO (Fever Unknown Origin) olarak geçen yüksek ateş belirtisi, üç haftadan uzun süre vücudun 38.2 dereceyi geçen ısısını belirtir. Tanımlanması zor hastalıklarda yer alan belirtilerden biridir.
BEL AĞRISI, DÜŞME VE ÇARPMA TRAVMALARI
Tanısı konulamayan hastalıklarda görülen belirtilerden biri olan bel ağrısı, mekanik ve inflamatuar olmak üzere iki farklı şekilde görülür. Mekanik ağrılar; siyatik, fıtık, düşme ve çarpma gibi travmalara bağlı olarak ortaya çıkar.
İnflamatuar ağrılar ise başka bir hastalığa işaret eden özelliktedir. 40 yaşın üzerinde bir kişinin bel ağrısına, kilo kaybı, gece terlemesi ve iştahsızlık gibi belirtiler de ekleniyorsa detaylı taraması yapılmalıdır.
Kaynak: Freepik
YÜZDE 5’İ AŞAN KİLO KAYBI
Kilo kaybı özelikle kanserler, kronik enfeksiyon hastalıkları, vaskulitik hastalıklarda görülebilir. Hastanın istemeden kilo kaybettiği durumlarda özellikle son 3 aylık periyoda bakılır ve yüzde 5’i aşan kilo kaybı durumunda risk kabul edilir.
DEMİR EKSİKLİĞİ VE KANSIZLIK
Anemi bir hastalık değil, hastalığın vücutta oluşturduğu bir etki olarak ortaya çıkar. Demir eksikliğine bağlı olan anemilerde, kadınlarda, menstrüasyon döngüsü ile ilişkilendirilebilir. Eğer buna bağlı değilse demir eksikliğinin nedeni hekim tarafından araştırılmalıdır.
Demir eksikliği belirtisi vejetaryen olma, açlık toplumlarında yaşama gibi sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, demir emilim problemine yol açan çölyak hastalığında ya da demir kaybına yol açan enflamatuar bağırsak hastalıkları, kolon kanseri, gibi hastalıklarda ortaya çıkar.