Sırt ağrınız dejeneratif disk hastalığı olabilir mi?

Dejeneratif disk hastalığı, bir veya daha fazla omurilik diskinin yaşa bağlı aşınma ve yıpranmasının bel, kalça ve uyluk gibi ağrıya neden olduğu bir durumdur. Yaralanmalar da disk hasarına neden olabilir.

SAĞLIK 06.03.2023, 11:08 30.03.2023, 12:19
Sırt ağrınız dejeneratif disk hastalığı olabilir mi?

Yeni yapılan bir çalışmada, araştırmacılar canlı disk allogreft takviyesi adı verilen bir tedavinin etkinliğini incelediler.

Çalışmanın ön sonuçlarına göre, spinal disk dokusunun omurgaya enjeksiyonu, dejeneratif disk hastalığına bağlı ağrıyı hafifletebildiği ortaya konuldu.

OMURGANIN HERHANGİ BİR YERİNDE OLUŞABİLİR

Bu intervertebral diskler, omurganın kemikleri (omurlar) arasında bulunur. Amortisör görevi görürler ve eğilirken ve dönerken omurgayı desteklerler.

Bu durum 30'lu ve 40'lı yaşlarda gelişmeye başlayabilir. 60 yaşına gelindiğinde çoğu insanda bir miktar disk dejenerasyonu olur, ancak sonuç olarak herkeste ağrı semptomu görülmez.

Disk dejenerasyonu, omurganın herhangi bir yerinde meydana gelebilir, ancak daha fazla ağırlık taşıması nedeniyle alt (bel) omurgada daha yaygındır.

DEJENERATİF DİSK NEDEN OLUR?

Evden çalışma süresinin uzaması, fonksiyonel aktivite süresinin kısalması omurga sağlığı için negatif etki yapmaktadır.  

Çalışmalar, tam hareketsizlikle kas kuvvetinin 2 haftada maksimum derecede azaldığını, egzersizle kas kuvvetinin geri kazanımının ise 6 haftada olduğunu ortaya koymaktadır.

Dejeneratif disk hastalığı yaş, aile öyküsünün etkisiyle de oluşabilmesinin yanı sıra disk içi basıncı artıran fiziksel aktivitelerin çokluğu, obezite, sigara, Diabetes Mellitus (şeker hastalığı) ve aterosklerozu (damar sertliği) nedeniye oluşabilir. 

Kaynak: Healthline

Yorumlar (0)