Omicron’a karşı 3 doz BioNtech koruma sağlıyor

BioNTech kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Covid-19'a karşı geliştirdikleri aşıdaki son durum ve Omicron varyantı hakkındaki bulgularına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

SAĞLIK 09.12.2021, 10:00 09.12.2021, 11:10
Omicron’a karşı 3 doz BioNtech koruma sağlıyor

Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in CEO'suTürk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüs salgınında yeni ortaya çıkan Omicron varyantına karşı daha iyi korunmak için üçüncü doz aşıların olunması gerektiğini açıkladı.

AŞIYI İKİ DOZ YAPTIRANLAR İLE ÜÇ DOZ YAPTIRANLAR KIYASLANDI

Ön çalışmalarında Omicron varyantının iki doz BioNTech aşısı olanlarla üç doz aşı olanları nasıl etkilediğini incelediklerini aktaran Prof. Dr. Şahin, "Elimizdeki veriler üçüncü dozun değerini açıkça göstermektedir." diyerek ilk verilerin üçüncü doz BioNTech aşısının Omicron varyantına karşı yeterli düzeyde koruma sağlayabileceğini ortaya koyduğunu kaydetti.

YENİ BİR AŞI GEREKİRSE MART AYINA KADAR HAZIRLANABİLİR

Gerekli olması halinde Omciron varyantına karşı yeni bir aşıyı mart 2022'ye kadar hazır hale getirebileceklerini anlatan Şahin, "Bu aşamada en iyisi daha iyi koruma sağlamak için hatırlatıcı dozu olmak böylece antikor ve t hücre seviyelerini artırmaktır." İfadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ DOZ OMİCRON'A KARŞI YETERLİ KORUMA SAĞLIYOR

Özlem Türeci de üç doz BioNTech aşısının Omicron varyantını etkisiz hale getirdiğini söyleyerek, "İlk veri setimiz, üçüncü dozun Omicron varyantının neden olduğu şiddetli hastalıktan yeterli düzeyde koruma sağlayabileceğini gösteriyor." diye konuştu.

İKİNCİ DOZ OMİCRON İÇİN YETERLİ DEĞİL

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısının 2 dozunun, Omicron varyantına karşı yeterli antikor sağlamayacağı ve hatırlatıcı 3. doz aşının varyantı nötralize ettiği bildirildi.

BioNTech/Pfizer'dan yapılan açıklamada, laboratuvar çalışması sonuçlarının, şirketler tarafından üretilen aşının 2 dozunun Omicron varyantı karşısında daha az etkili olduğunu gösterdiği belirtildi.

Yorumlar (0)