Hipertansiyon kimlerde görülür, tedavisi nasıl yapılır?

Hipertansiyon, kalbin kanı pompalarken damarda oluşturduğu basıncın normal değerlerin üzerinde olması durumudur. Büyük tansiyonun 140 mmHg ve üzeri, küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzerinde olması yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

SAĞLIK 10.04.2023, 14:41
Hipertansiyon kimlerde görülür, tedavisi nasıl yapılır?

TANSİYONUM YÜKSELİRSE NE OLUR?

Yüksek tansiyon kendini hemen gösteren bir hastalık değildir. Bu sebeple yüksek tansiyon şikayetiyle gelen hasta, hasta olduğunu uzun zaman fark etmeyebilir. Bunu takip eden yıllarda hastalık kendini göstermeye başlayabilir. Yüksek tansiyon tedavi edilmediği sürece kalp yetmezliği, inme, görme bozuklukları, kalp krizi, hafıza kaybı ve yüksek kolesterol gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

HİPERTANSİYON KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Yüksek tansiyonun görülme sıklığı 50 yaşında altındaki erkeklerde, 55 yaşından sonra ise kadınlarda daha fazladır.

HİPERTANSİYONUN SEBEPLERİ NELERDİR?

Yüksek tansiyon riskini artıran faktörler genellikle şu şekildedir:

Genetik yatkınlık: Yüksek tansiyon hastalarının yaklaşık %60’ının ailesinde de tansiyon yüksekliği görülür.

Obezite: Aşırı kilosu olanların yaklaşık %40'ında yüksek tansiyon görülmektedir.

Diyabet (şeker hastalığı) ve hareketsiz yaşam

Aşırı tuz tüketmek

Hareketsiz yaşam biçimi

Sigara-alkol tüketimi

TANSİYON NASIL DÜŞER?

Tansiyon yükseldiği zaman hemen bir limonun suyunu sıkıp sulandırarak içmek kan basıncını düşürebilir. Tuzsuz yoğurt ve ayran da tansiyonu düşürücü etki gösterir. Ancak yoğurt ya da ayranın tuzsuz olmasına ekstra özen gösterilmelidir.

Yüksek tansiyon durumunda hastanın ellerini, ayaklarını ve kollarını normal musluk suyu ile yıkaması tavsiye edilir. Soğuk su ile yapılan duş da kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur.

Nar suyu ve greyfurt gibi meyvelerin suları ve kekik suyu da tansiyon düşürücüdür. Halk arasında da tansiyon yüksekliğinde kullanılan sarımsağın da kan basıncını düşürücü etkisi bulunur.

TANSİYON ŞİKÂYETİ İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Birinci basamak sağlık hizmetlerinden olan işyeri hekimliği ve aile hekimliği tansiyon için gidilebilecek bölümlerdendir. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında ise iç hastalıkları (dahiliye) ve kardiyoloji bölümleri hipertansiyon ile ilgilenir.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Yüksek tansiyon tedavisi yaşam boyu sürer. Organlarda bir hasar oluşmadıysa ve kan basıncı yüksekliği hafifse, hastalık ilaçsız tedavi yöntemleri kontrol altına alınmaya çalışılır. Aksi durumda ise ilaç tedavisi uygulanır. Hipertansiyon ilaçları bağımlılık yapmaz.

Yorumlar (0)