Geceleri aşırı yemeden kurtulmak için önerilen davranış değişiklikleri:

Yeme bozukluğu, aşırı yeme gibi rahatsızlığı olan kişiler için kilo vermeye çalışmak ve sağlıklı beslenmek dışında yapılabilecek birtakım davranış değişiklikleri de hayat kalitesinin artmasına yardımcı olur.

SAĞLIK 13.01.2023, 13:15 13.01.2023, 14:16
Geceleri aşırı yemeden kurtulmak için önerilen davranış değişiklikleri:

Özellikle gece geç saatlerde aşırı yeme davranışı görülmesi durumunda, birtakım davranış değişikliklerine gidilmesi gerekmektedir. 

Yürümek, insanlarla iletişimde olmak, resim yapmak, müzik çalmak kitap okumak, yazı yazmak ve yeni bir hobi edinmek gibi bazı aktiviteler bireyleri aşırı yeme davranışından uzak tutabilir. 

KİLO VERME SÜRECİNDE YETERLİ UYKU ÇOK ÖNEMLİ

Kilo verme sürecinde uykunun yeterli bir şekilde alınması en önemli yardımcı unsurdur. 

İkinci vaktinde fiziksel aktivite yapılması da uykunun kalitesinini artırabilir. Fakat uyumadan en az 1 saat önce vücudunuza uykuya hazırlanmak için bir süre tanımak gereklidir. 

AKŞAM YEMEĞİNİ ÇOK GEÇ SAATTE YEMEYİN

Akşam yemeğini veya atıştırmalıkları uyku saatine çok yakın bir zamanda yememek gerekir, bu durum kilo verme sürecini engelleyebilir. Gece geç saatlerde yemek yiyen birçok kişi kilo alımını da beraberinde getiren yüksek kalorili yiyecekleri tercih etmektedir. Geç öğünler ve atıştırmalıklar uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Bununla birlikte, akşam yemeği esnasında televizyon izlemek yahut ekrana maruz kalmak aşırı yeme durumunu tetikleyebilir ve doyma hissinden uzaklaştırabilir. 

Öğlen yemeği için dışarı çıkmak yerine, öğle yemeğini evde hazırlayıp paketleyerek tüketmek önerilen bir davranış değişikliğidir. Dışarıda yemek yemek genellikle daha fazla yağ ve sodyum alımına sebebiyet verir. 

Fotoğraf: Freepik

Eğer geceleri aşırı yemek yediğinizi fark ettiyseniz, bunun nedeni gün içinde öğün atlamanız yahut yeterince yemek yememeniz olabilir.

Gün içerisinde öğünleri planlayarak düzenli olarak tüketmek, vücuda ne zaman yemek yiyeceğinin bilgisini vermek anlamına gelir. Bu durum ise kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.

GECE YEME DAVRANIŞINDAN KAÇINMAK İÇİN DİŞ FIRÇALANABİLİR

Gece aşırı yemek yemekten kaçınmak için önerilen davranış değişikliklerinden biri de akşam yemeğinden hemen sonra diş fırçalama ve diş ipi kullanmayı bir alışkanlık haline getirmektir. 

Karanlık bir odada uyumak ise önerilen bir başka alışkanlıktır. Uyumadan en az 30 dakika önce ekran ile göz temasının kesilmesi, bilgisayarı kapatmak daha kaliteli bir uyku için gereklidir. Bununla birlikte kaliteli uyku, kilo vermeye de yardımcıdır. 

Kaynak: WEBMD

Yorumlar (0)