Gece terlemeleri neden olur?

Uyku esnasında terleyerek uyanıyorsanız, bu durum tıbbi bir soruna işaret ediyor olabilir.

SAĞLIK 16.01.2023, 12:45 16.01.2023, 14:33
Gece terlemeleri neden olur?

Aşırı terlemek ve sıcağa duyarlı olmak hipertiroidizmin belirgin belirtileridir.

Tiroid bezi metabolizmayı kontrol eder, bu nedenle çok fazla hormon ürettiğinde vücut ısısı ve nabız yükselir ve açlık ve susuzluk hissiniz artabilir. Bununla birlikte, şeker hastalığı ve kan şekerinin dengesiz olması da aşırı terlemeyi tetikleyebilir. 

UYKU APNESİ TERLEMEYİ ETKİLER

Uyku apnesi olan bir birey, gece boyunca nefes almada güçlük çekmektedir. Vücut uyku boyunca yeterli oksijeni alamadığından, terleme tetiklenir.

Mide ağrısı ve göğüs ağrısı da geceleri terlemeye neden olabilir. Özellikle reflüsü olan hastalarda gece terleme görüldüğüne ilişikin çalışmalar sürüyor.

Reflünün tedavi edilmesi gece terlemelerini hafifletebilir. Bunun için yapılabilecek davranış değişiklikleri, özellikle küçük öğünler tercih edilmesi ve yatma saatinden en az 1 saat önce yemek yemeyi kesmek olabilir. 

Stres, endişe ve panik de terlemeye neden olabilir. Bununla birlikte enfeksiyonlar da terlemeyi tetikleyebilmektedir. Bakteriyel endokardit (kalbinizin iç zarının ve kalp kapakçıklarının enfeksiyonu) ve osteomiyelit (kemik enfeksiyonları) gibi bazı enfeksiyonlar buna neden olabilir.

KANSER HASTALARINDA GECE TERLEMESİNE SIK RASTLANIR

Kanser gece terlemesine neden olabilir, en yaygın olanı, vücudunuzun bağışıklık sisteminin lenf düğümleri, dalak, kemik iliği ve timus gibi kısımlarında başlayan lenfomadır. Hodgkin lenfomalı insanların yaklaşık dörtte biri gece terlemesiyle mücadele etmektedir. Agresif veya ilerlemiş non-Hodgkin lenfoması olan kişilerde de şiddetli gece terlemeleri olabilir.

Asetaminofen gibi reçetesiz satılan ateş düşürücüler ve aspirin ve ibuprofen gibi NSAID'ler dahil olmak üzere birçok ilaç gece terlemesine neden olabilir. Trisiklikler veya TCA'lar olarak adlandırılan daha eski antidepresanlar, ayrıca bupropion ve venlafaksin, hormon replasman tedavisi ve kortizon ve prednizon gibi steroidler yaygın şüphelilerdir. Glokom ve ağız kuruluğu için kullanılan bazı ilaçlar da ter bezlerini uyarır.

Kanser hastalarının yaklaşık yarısında gece terlemesi görülür. HIV virüsü taşıyan bireylerde yaklaşık 10 kişiden 1'i gece terlemesi görülmektedir. Kilo kaybı ve ishal gibi semptomları olan HIV ile yaşayan insanlar haftada bir kez gece terlemesi yaşayabilir.

Kaynak: WEBMD

Yorumlar (0)