Doç. Dr. Tanoğlu: "Sanki Covid 19 yokmuş gibi bir algı var"

Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, Covid 19'un tekrar pik yaptığını belirterek, aşı olmayanlara tavsiyelerde bulundu.

SAĞLIK 22.08.2022, 10:54 22.08.2022, 11:24
Doç. Dr. Tanoğlu: "Sanki Covid 19 yokmuş gibi bir algı var"

Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, “60 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan ve bağışıklığı zayıf olan hastalarımız yoğunlukta. Genç hastalarımız biraz daha rahat atlatıyor gibi gözüküyor. Ancak gençlerimiz de mikrobu aldıkları zaman maalesef ileri yaştaki büyüklerine ve kronik hastalara kolay bir şekilde bulaştırabiliyor. Onun için kişisel gayretlerimizi arttırarak özellikle Covid-19'a karşı pandeminin başından beri tavsiyelerimizi kişisel bazda çok ciddi bir şekilde uygulamamız gerekiyor. Hem kendimizi korumamız hem de çevremizdekileri korumamız gerekiyor" dedi.

TANOĞLU: "SANKİ HASTALIK YOKMUŞ GİBİ BİR ALGI VAR"

Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, "Yine rakamsal olarak baktığımızda İstanbul'da rahatlama olmakla beraber asıl dalganın Anadolu'ya doğru yayıldığını görüyoruz. Çünkü toplumda Covid-19 şu anda çok fazla, sanki hastalık yokmuş gibi bir algı var. Yeni varyant çok hızlı bulaşıyor. Öncelikle kendimizi korumamız gerekiyor. Pandeminin başından beri tavsiye ettiğimiz maske, mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uymamız gerekiyor."

ŞÜPHELERDEN ARINARAK HATIRLATMA DOZU OLUNMALI

Hatırlatma aşılarını yaptırmayanlara mutlaka aşılarını tamamlamasını tavsiye eden Doç. Dr. Tanoğlu, "Vatandaşlarımızın aşı dozlarını tamamlamaları gerekiyor. Aşı için artık bütün bilimsel kanıtlar sunulmuş durumda. Şüphelerden anınarak ya da bazen nasıl olsa ben bir kez, iki kez aşılandım diyerek aşıdan imtina eden büyüklerimizi görüyoruz. Halbuki böyle değil. Bakanlığımızın ya da bilimsel çerçevede sunduğu aşılama programlan var. Öncelikli olarak aşılama süreçlerini tamamlamalarını rica ediyoruz. Daha sonrası ise hatırlatma dozları yapmalarını. Çünkü artık bu net bir şekilde gözlemlenmiş bir durum. Tüm dünyada ileri yaşlarda maalesef hastalar daha ağır geçiyor. İleri yaşlarda malumunuz hipertansiyon, diyabet, romatizmal hastalıklar olanlarda daha fazla oranda gözükür ve bunlar da böbrek hastalıkları. Karaciğer hastalıkları, vücudumuzun direncini azaltan hastalıklar. Böyle olunca virüsün vücudu negatif yönde etkileme oranları ve şiddeti artıyor. Bu nedenle büyüklerimizden tekrar rica ediyoruz. Aşılama başta olmak üzere kişisel tedbirlerini uygulama açısından çok daha dikkatli olmalarını rica ediyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar (0)