Diyabet rahatsızlığı olanların beslenmesine ekleyebileceği 8 gıda

Beslenme uzmanı diyetisyen Anna Panzarella, diyabet rahatsızlığı olanların bağışıklık sistemini güçlendirebilmesi için günlük beslenme planına eklenmesi gereken 8 farklı gıdanın listesini paylaştı.

SAĞLIK 11.08.2021, 15:13 11.08.2021, 16:10
Diyabet rahatsızlığı olanların beslenmesine ekleyebileceği 8 gıda

Genellikle kış mevsiminde soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonlara karşı korumanın yollarını aranır ve bir pandemi yaşanması durumunda güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak daha da önemli hale gelir.  

Özellikle diyabetle yaşayanlar için farklı bir sistem işler: Diyabet, bağışıklık tepkilerini etkileyerek vücudunuzu enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Bunu önlemek için istikrarlı egzersiz, yeterli uyku alma ve stresi en aza indirme gibi pratikler önerilir. Kan şekerinizi kontrol etmek, güçlü bir bağışıklık için de önemlidir.

TURUNÇGİLLER LİFLERİYLE BERABER TÜKETİLMELİ

Pek çok insan, soğuk algınlığına yakalandığında C vitaminine yönelir, çünkü enfeksiyonlarla savaşmak için gerekli olan beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ettiği bilinmektedir. Greyfurt, portakal, mandalina, limon ve misket limonu gibi meyveler de iyi C vitamini kaynaklarıdır. Burada önemli olan kan şekerinizi yükseltebilecek narenciye sularından kaçınmanızdır. Meyvelerin lifleri kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla meyvelerin suyunu sıkmadan dilimler halinde tüketmek gerekmektedir.

BAĞIRSAKTAKİ MİKROBİYAL ÇEŞİTLİLİK İÇİN FERMENTE GIDALAR TÜKETİLMELİ

Yoğurt ve lahana turşusu gibi birçok fermente gıda, vücudu enfeksiyondan korumaya yardımcı olan “iyi” bakteriler olan yüksek düzeyde canlı, aktif kültürler içerir. Aslında, bu mikroorganizmalar bağışıklık sisteminin %75'inden fazlasından sorumludur. Bağırsaklarınızdaki mikrobiyal çeşitliliği artırmak için her gün çeşitli probiyotik açısından zengin yiyecekler yemeyi hedefleyin. Bir dizi sağlıklı bağırsak mikrobuna sahip olmak, optimal sindirimi destekler ve bağışıklık tepkisini artırabilir.

(Fotoğraf: Anadolu Ajansı)

KURUYEMİŞ VE TOHUMLAR E VİTAMİNİ İÇERİYOR

E vitamini, bağışıklık sistemi fonksiyonunun korunmasına yardımcı olan bir diğer kritik besindir. Badem, fındık, Brezilya fıstığı ve ayçiçeği çekirdeği gibi kuruyemişler ve tohumlar iyi vitamin kaynaklarıdır. Kuruyemişler ve tohumlar ayrıca kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan sağlıklı yağlar, protein ve lif içerir.

TAVUK ÇORBASI B6 VİTAMİNİ BAKIMINDAN YÜKSEK

Tavuk, vücutta bağışıklık tepkisini iyileştiren antikorların ve diğer kimyasal reaksiyonların yapımında gerekli olan B6 vitamini bakımından yüksektir. Tavuk kemiklerini kaynatarak yapılan ev yapımı et suyu ayrıca bağırsak sağlığını ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen besinler içerir.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI: ÇAY

Sıcak çay, hasta olduğunuzda boğaz ağrısını yatıştırmasıyla bilinir, ancak aynı zamanda birçok bağışıklık güçlendirici besin içermektedir. Yeşil, siyah ve beyaz çay çeşitlerinin tümü, vücuttaki serbest radikallerle savaşan güçlü antioksidanlar olan flavonoidler içerir. Zencefilin iltihabı azalttığı ve kan şekerini düşürdüğü bilindiği için taze zencefil çayı başka bir harika seçenektir.

EN BİLİNEN ANTİOKSİDAN KAYNAKLARI: SOĞAN  VE SARIMSAK

Soğan ve sarımsak sadece yemekleri daha lezzetli hale getirmek için değil, aynı zamanda virüsler ve bakterilerle savaşan antioksidanlarla da yüklüdür. Sarımsak ayrıca vücudun doğal detoksifikasyon sistemlerini destekleyen benzersiz sülfürik bileşikler içerir. 

YÜKSEK MİKTARDA LİF, MİNERAL VE ÇİNKO: BAKLAGİLLER

Fasulye ve bezelye ve mercimek gibi diğer baklagiller, diyabetle yaşayanlar için besin değeri bakımından faydalıdır. Kan şekerinde yükselme olmadan sürekli bir enerji kaynağı sağlayan yüksek miktarda lif içerirler.

Fasulye aynı zamanda insan vücudu tarafından depolanmadığı için düzenli olarak tüketilmesi gereken önemli bir mineral olan çinkonun da büyük bir kaynağıdır. Çinko, bağışıklık sisteminin birçok yönünü etkiler ve ayrıca diyabetlilerde glisemik kontrolü iyileştirdiği gösterilmiştir.

İYİ BİR C VİTAMİNİ KAYNAĞI: DOLMALIK BİBER

Dolmalık biber başka bir mükemmel C vitamini kaynağıdır ve vücuttaki serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olur. Sadece 1 fincan dilimlenmiş kırmızı dolmalık biber, önerilen günlük C vitamini değerinin %130'unu içerir. Dolmalık biberler nişastalı olmayan bir sebze olduğundan, kan şekeri seviyeleri üzerinde minimum etkiye sahiptir, bu da onları mükemmel bir atıştırmalık seçimi veya günlük atıştırmalıklar haline getirir.

Kaynak: WebMD

Yorumlar (0)