BM açıkladı: Uyuşturucu maddelerin etkisi küresel çapta arttı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da her yıl düzenlenen ve dünya genelinde uyuşturucunun neden olduğu sorunların ele alındığı BM Uyuşturucu Madde Komisyonu'nun 65. oturumu 128 ülkeden 1400 katılımcının çevrimiçi ve yüz yüze bir araya gelmesiyle başladı.

SAĞLIK 15.03.2022, 09:29 15.03.2022, 12:33
BM açıkladı: Uyuşturucu maddelerin etkisi küresel çapta arttı

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Ghada Fathi Waly, Covid-19 salgını, savaş ve çatışmaların dünya genelinde uyuşturucunun etkisini artırdığını, bunun çaresizlik ve güvensizliğin derinleşmesine neden olduğunu bildirdi.

İNSANLIK CİDDİ SORUNLARLA SINANIYOR

UNODC Başkanı Waly, konuşmasında, dünyanın ciddi sınamalarla karşı karşıya kaldığını, uyuşturucu maddelerin yol açtığı sorunları tartışmak için düzenlenen bu toplantı sırasında Avrupa tarihinin en büyük insani dramlarından birine neden olan çatışmaların sürdüğünü vurguladı.

Waly, UNODC gibi kuruluşların insanlığın yüzleşmek zorunda kaldığı sorunlara çözüm bulma doğrultusunda sivil toplum kuruluşları ve hükümetler arasında köprü rolü oynadığının altını çizdi.

UYUŞTURUCU MADDENLERİN ETKİSİ KÜRESEL ÇAPTA ARTTI

Bu zor süreçte uyuşturucu maddelerin etkisinin küresel olarak arttığından söz eden Waly, "Çatışma ortamının yol açtığı krizler ve Covid-19, dünyada uyuşturucunun etkisini artırdı. Bu, çaresizlik ve güvensizliğin derinleşmesine yol açıyor" dedi.

Waly, zor koşullarda yaşayan insanların uyuşturucuya daha fazla yöneldiğini, bu kişilerin aynı zamanda uyuşturucu tacirleri tarafından istismar edilme risklerinin çok yüksek olduğunu belirtti.

YENİ SENTETİK MADDELER TESPİT EDİLDİ

UNODC’nin uyuşturucu ve özellikle sentetik maddelere karşı yürüttüğü çalışmalardan da söz eden Waly, 1000 yeni sentetik maddenin tespit edildiğini, 90 ülkede 300 laboratuvarla bu sentetik maddelere karşı mücadele verdiklerini aktardı.

Waly, uyuşturucuya karşı ailelere yönelik çalışmalar yaptıklarını, bu kapsamda yaklaşık 10 bin aileye ulaştıklarını aktardı.

Dünyada afyon ekiminin yüzde 80’le en yüksek seviyede olduğu Afganistan’da koşulların değiştiğini söyleyen Waly, yeni gelişmeler doğrultusunda hem bu ülke hem de komşu ülkelere yönelik destek programlarının sürdüğünü dile getirdi.

SAVAŞ, SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Programa çevrimiçi katılan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus da sürmekte olan Covid-19 salgını ve Ukrayna’daki savaşın milyonlarca insanın güvenli bir şekilde sağlık hizmetlerine erişimini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Ghebreyesus, bu durumun uyuşturucunun yol açtığı hastalıkların tedavisi içinde geçerli oluğunu, bu zorlu süreçte uyuşturucuyla mücadelede DSÖ ve UNODC gibi kurumların iş birliğinin önemine dikkati çekti.

Yorumlar (0)