Bağırsak sağlığı psikolojimizi mi etkiliyor?

İnsan vücudunda birçok bakteri bulunur. Bunların çoğu yararlı bakterilerdir. Bağırsaklarda bulunan bakteriler yalnızca yiyecekleri sindirmeye yardımcı olmakla kalmaz, vücudumuzun her yerinde çalışır ve hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için faydalıdır. Bu bakteriler, duyularımızı da etkiliyor olabilir.

SAĞLIK 02.08.2021, 15:37 05.08.2021, 13:38
Bağırsak sağlığı psikolojimizi mi etkiliyor?

Bağırsaklarda 100 trilyon civarında olan bakteri, maya ve virüslere "bağırsak mikrobiyomu" veya "bağırsak florası" adı verilmektedir. Bakteriler, insan sağlığı için faydalı ve önemli iken, bazıları özellikle çoğaldıklarında zararlı olabilir.

BAĞIRSAK MİKROBİYOTASINDA DENGE

Bağırsak bakterileri yiyecekleri parçalamanıza ve besinleri vücudunuzun kullanabileceği şeylere dönüştürmenize yardımcı olur. Yiyecekleri bittiğinde büyümeyi bırakırlar, bu yüzden sadece ihtiyacınız olanı alırsınız.

Bağırsak mikrobiyomunda "iyi" bakteriler sindirime yardımcı olmanın yanı sıra "kötü" bakterilerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olurlar. Böylece bağırsaklarda bakteri dengesi sağlanır.

KÖTÜ BAKTERİLER BAĞIRSAK RAHATSIZLIĞINA YOL AÇIYOR

Araştırmalar, bağırsak mikrobiyomunuzda çok fazla belirli türde kötü bakteri varsa, aşağıdakilere sahip olma ihtimalinizin daha yüksek olduğunu bulmuştur:

-Crohn hastalığı

-Ülseratif kolit

-İrritabl bağırsak sendromu (IBS)

BAĞIRSAK BAKTERİLERİNİN KALBE ETKİSİ

Bazı bağırsak bakterileri, kolesterolün kalp hastalığına olan bağlantısının bir parçası olabilir. Kırmızı et veya yumurta gibi yiyecekler yediğinizde, bu bakteriler karaciğerinizin TMAO (trimetilamin-N-oksit) adı verilen bir şeye dönüştüğü bir kimyasal üretir. TMAO, kan damarlarınızda kolesterol birikmesine neden olabilir.

BAĞIRSAK BAKTERİLERİ DUYGULARIMIZI ETKİLİYOR OLABİLİR

Beyniniz vücudunuzun her yerine mesajlar gönderir. Yapılan araştırmalar, bağırsak mikrobiyomundaki bakteri dengesinin duyguları ve beynin görüntüler, sesler, tatlar veya dokular gibi duyulardan gelen bilgileri işleme şeklini etkileyebileceğine işaret ediyor.

Bilim insanları, bu dengedeki değişikliklerin otizm spektrum bozukluğu, anksiyete ve depresyon gibi durumlarda ve ayrıca kronik ağrılarda rol oynayabileceğinden şüpheleniyor.

BAĞIRSAK BAKTERİLERİ OBEZİTEYİ TETİKLİYOR OLABİLİR

Bağırsak mikrobiyomunuzdaki sağlıksız denge, aç veya tok hissetmek söz konusu olduğunda beyninizden çapraz sinyaller gelmesine neden olabilir. Araştırmacılar, iştahınızı açmaya yardımcı olan hormonları üreten hipofiz beziyle bir bağlantı olabileceğini düşünüyorlar. Bu bez, bağırsaklarınızdaki bakteri dengesini de etkileyebilir. Bilinen obezite tedavisine ilişkin bazı çalışmalar bu bağlantıyı araştırmaya devam ediyor.

BAĞIRSAK MİKROBİYOMU DEĞİŞİR Mİ?

Bağırsak mikrobiyomu doğumdan itibaren çevresel faktörlere göre gelişir. Ayrıca beslenmeden de etkilenir. Bu nedenle, nerede yaşadığınıza bağlı olarak bağırsak mikrobiyomu farklılık gösterebilir ve bu nedenle denge değişikliği olabilir.

İYİ BAKTERİLER: PROBİYOTİKLER

Bazı gıdalarda bulunan probiyotikler, bağırsaklarınızda bulunanlar gibi “iyi” bakterilerdir. Bağırsak yolundaki bakterilere katkıda bulunabilirler ve dengeyi sağlamaya yardımcı olabilirler. Her probiyotik türü kendi etkisini belirler ve insan vücudu üzerinde farklı etkileri olabilir.

PROBİYOTİKLER NASIL YARDIMCI OLUR?

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle irritabl bağırsak sendromu yaşayan hastalarda, gastrointestinal sağlığı da artırabilirler. Bazı probiyotikler ayrıca alerji semptomlarını hafifletmeye ve laktoz intoleransına yardımcı olabilir. Ancak bağırsak mikrobiyomlarımız benzersiz olduğu için, nasıl çalıştıkları herkes için farklı olabilir.

PROBİYOTİK KAYNAKLARI NELERDİR?

Bunları yoğurt ve eskitilmiş peynirler gibi süt ürünlerinde bulabilirsiniz. Ayrıca lahana turşusu gibi fermente sebzelerde ve soğan ve kornişon gibi salamura sebzelerde bulunur.

Vücudun kalsiyumu daha iyi almasına ve bağırsaklardaki yararlı bakterilerin büyümesini hızlandırır.

Meyve ve sebzelerde bulunurlar, örneğin:

-Muz

-Soğan

-Sarımsak

-Pırasa

-Kuşkonmaz

-Enginar

-Soya fasulyesi

Bunları tam buğday içeren yiyeceklerden de alabilirsiniz.

Kaynak: WebMD

Yorumlar (0)