17 yaşındaki genç kız kalbinin yarısını kaplayan kitleden ameliyatla kurtuldu

İzmir'de, üniversite sınavına hazırlanan 17 yaşındaki genç kızın kalbinin yarısını kaplayan 8 santimetre boyutundaki kitle, hızlı teşhis ve başarılı açık kalp ameliyatıyla çıkarıldı.

SAĞLIK 25.11.2021, 12:07 25.11.2021, 09:17
17 yaşındaki genç kız kalbinin yarısını kaplayan kitleden ameliyatla kurtuldu

Karşıyaka ilçesinde yaşayan Özenç Madenüs, ailesi tarafından bir ay önce göğüs ağrısı şikayetiyle Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü.

Çocuk Kardiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Timur Meşe'nin muayenesi ve tetkikleri sonucunda genç kızın kalbinin sol kulakçığında kitle tespit edildi.

ACİL AMELİYATA ALINDI, 8 SANTİMETRELİK KİTLE ÇIKARILDI

Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Karaçelik, uzman doktorlar Çağatay Bilen ve Ömer Faruk Gülaştı, kitlenin kalp damarlarının dolaşımını durdurması ya da parça kopması halinde felç ihtimaline karşı Özenç Madenüs'ü acil ameliyata aldı. Genç kızın kalbinin yarısını kaplayan 8 santimetrelik kitle, açık kalp ameliyatıyla çıkarıldı. Hastanede tedavisi tamamlandıktan sonra taburcu edildi.

HEMEN HASTANEYE BAŞVURDU, ERKEN TEŞHİSLE KURTULDU

Özenç Madenüs, babası kısa bir süre önce kalp krizi geçirdiği için bu hastalığın belirtilerine karşı çok hassas olduğunu, ailesine göğsünde ağrı olduğunu söyleyince de hemen hastaneye başvurduklarını anlattı.

"AMELİYATTAN SADECE DİKİŞ AĞRILARI KALDI"

Kalbinde bir kitle olduğunu öğrendiğinde korktuğunu söyleyen genç kız şunları kaydetti:

"Çünkü daha önce hiç ameliyat olmadım. Bir de açık kalp ameliyatına giriyorsunuz, riskli bir ameliyat. Hemen karar verebilmiş olmam güzel oldu. Ameliyattan sonra sadece dikiş ağrılarım var. Şans eseri yaşıyormuşum. Benim için büyük bir şans çünkü yazın hareketliydim. Kalbimdeki kitlenin çok tehlikeli olduğunu söylediler. Bir aylık rötarla da olsa üniversite sınavına hazırlanmaya devam edeceğim. İlk hedefim hukuk fakültesi ama gazeteci de olmak isterim."

ANİ BİR ÖLÜM RİSKİ TAŞIYORDU

SBÜ İzmir Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meşe de gençlerdeki göğüs ağrılarının mutlaka hekimler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini önemle vurguladı.

Tanının erken konulduğunu, bu anlamda Özenç'i şanslı bulduklarını söyleyen Prof. Dr. Meşe, "Sol kulakçık içinde oldukça büyük bir kitleyi fark edince şaşırdık. Bu kitle kalbin hareketiyle sol karıncığa girmişti. Aciliyeti olduğu için hemen operasyon kararı aldık. Kitlenin büyük olması ve sol karıncıkla kulakçık arasındaki kapakçıkla birlikle girip çıkması, ani bir ölüm riski taşıdığı için hızlıca değerlendirdik. Cerrahlarımız da kitleyi çıkardı. Kalbinde hiçbir sıkıntı kalmadı." İfadelerini kullandı.

ARMUT BÜYÜKLÜĞÜNDE NEREDEYSE KALBİN YARISINI KAPLIYORDU

Açık kalp ameliyatını yapan ekipte yer alan Doç. Dr. Karaçelik de bu büyüklükte kitlenin çocuklarda seyrek görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

"İyi huylu kitle oldukça büyüktü, 8 santimetre çapında bir armut büyüklüğünde neredeyse kalbin yarısını kaplıyordu. Kalbin sol tarafını tamamen doldurmuş hatta sol karıncığa doğru uzanan bir kitleydi. Normalde yetişkinlerde bile gördüğümüz kitlelerden daha büyüktü. Eğer kitle çıkartılmasaydı felce veya kalbin dolaşımını durdurup ölüme sebep olabilirdi. Bazı hastalar ve yakınları bu tip kalp hastalığı belirtilerini önemsemiyorlar, 'bu tür şikayetler strestendir' diyorlar. Burada ailenin duyarlılığı önemliydi."

"DOKTORLARIMIZA GÜVENDİK"

Baba Harun Madenüs ise kızının sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduklarını söyledi.

Teşhis ve ameliyatın çok hızlı gerçekleştiğini ifade eden Madenüs, "Doktorlarımıza güvendik. Çocuğumuz hayatta. Doktorlarımız çocuğumuzun yaşantısına bir yaşantı daha kattılar." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)