Yemekten sonra yapılan kısa yürüyüşler diyabet ve kalp krizi riskini azaltabilir

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, yemekten sonra hafif bir yürüyüş yapmak (2-5 dakika bile olsa) kan şekerini ve insülin seviyelerini düşürebiliyor.

ÖZEL HABER 10.08.2022, 10:30 10.08.2022, 11:06
Yemekten sonra yapılan kısa yürüyüşler diyabet ve kalp krizi riskini azaltabilir

Sports Medicine dergisinde yayımlanan yakın tarihli bir araştırmada, yemekten sonra kısa bir yürüyüş yapmanın tip 2 diyabet ve kalp sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabileceği ortaya konuldu.

DAHA ÖNCE YAPILMIŞ ARAŞTIRMALAR İNCELENDİ

Araştırmanın baş yazarı olan Buffey ve diğer araştırmacılar, uzun süreli oturma eylemini bırakıp ayakta durmayı veya yürümeyi tercih edersek ne olacağını anlamak için daha önce yapılmış 7 farklı araştırmayı incelediler.

İncelenen çalışmaların beşinde, katılımcıların hiçbiri prediyabet veya tip 2 diyabet hastası değildi. Diğer iki çalışmada ise örneklem, diyabet hastaları ve diyabetli olmayan katılımcıları içeriyordu. Çalışmalar kapsamında katılımcılardan her gün 20 ila 30 dakikada bir 2 ila 5 dakika ayakta durmaları veya yürümeleri istendi.

İncelenen çalışmaların tümü, yemekten sonra ayakta durmanın oturmaktan daha iyi olduğunu ve kısa bir yürüyüş yapmanın sağlığa yararlı olduğunu gösterdi. Yemekten sonra kısa bir süre ayağa kalkanların kan şekeri seviyelerinde düzelme görüldü fakat insülin seviyeleri değişmedi. Yemekten sonra kısa bir yürüyüş yapanların ise kan şekeri ve insülin seviyelerinde düşüş kaydedildi. Yürüyenlerin kan şekeri seviyeleri daha yavaş yükseldi ve düştü, bu da diyabet yönetimi için kritik öneme sahipti.

YEMEKTEN SONRA ÜRETİLEN İNSÜLİN DİYABET VE KALP RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Araştırmacılar, yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin yükseldiğini ve bunu kontrol etmek için üretilen insülinin diyabet ve kardiyovasküler sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Araştırmacılardan Limerick Üniversitesi'nde Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri alanında doktora öğrencisi olan Aidan Buffey, The Times Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, "Ayakta durursanız ve yürürseniz kaslarınızda kasılmalar gerçekleşir. Bu da glikoz ve kan şekerinin daha düşük düzeylerini kullanır. Yemekten 60 ila 90 dakika sonra fiziksel aktivite yapabilirseniz o zaman vücuttaki glikoz artışına engel olabilirsiniz. Koşu bandında koşmak ya da ofiste koşmaktan ziyade, iş günü boyunca mini yürüyüşleri normalleştirmek ofis ortamında kabul edilebilir hale getirmek gerekiyor. İnsanlar yürüyüş yapamasalar bile, ayakta durmak bir şekilde yardımcı olacaktır. Bu davranış değişikliği, sürekli masa başında oturma döngüsünü de kıracaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: WEBMD

Yorumlar (0)