Vitaminler günün hangi zaman diliminde alınmalı?

Bağışıklık güçlendirmek amacıyla vitamin ve mineral takviyesi kullananlar için günün hangi saatinde vitaminin alınacağı önemlidir. Bir vitamin veya takviyeyi kullanmaya başlamadan önce -reçeteli ilaçlarda olduğu gibi- uzman hekime danışmak ve emin olmak gerekiyor.

ÖZEL HABER 24.03.2021, 14:20 24.03.2021, 12:12
Vitaminler günün hangi zaman diliminde alınmalı?

B grubu gibi multivitaminler ve suda çözünen vitaminler, yiyecekle birlikte veya yemek yemeden, istenilen zaman diliminde alınabilir. Bu nedenle sabahları ilk iş olarak almak, düzenli vitamin alma alışkanlığını kazanmaya yardımcı olur.

Vitaminin vücut tarafından emiliminin artmasına yardımcı olmak ve aç karnına alındığında bu vitaminlerin neden olabileceği rahatsızlıktan kaçınmak için akşam yemeği gibi yiyeceklerle birlikte A ve E vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminler alınmalıdır.

QUERCETİN TAKVİYESİ COVİD SÜRECİNDE ETKİLİ

Koronavirüs sürecinde Quercetin takviyesi vücut bağışıklığını artırmaya yardımcı oluyor.  Günde 2 defa yemekten sonra alınan Quercetin, Koronavirüsün vücuda bağlanmasını önlüyor ve böylece enfeksiyonu engelleyerek Covid'e yakalanma riskini azaltıyor. Günlük olarak tüketilen kırmızı soğan, biber, çilek, kuşkonmaz, narenciye, kiraz, vişne, domates, kırmızı elma, kırmızı üzüm, brokoli, lahana, kırmızı marul, kızılcık, yabanmersini, ahududu ve çay gibi besinlerde de bulunan Quercetin'i, ortalama bir insanın çeşitli gıda kaynakları aracılığıyla günlük olarak 10 ila 100 mg tükettiği tahmin ediliyor.

BAŞKA BİR İLAÇLA ETKİLEŞİME GEÇİP GEÇMEDİĞİNİ UZMANA DANIŞIN

Gerçekten vitamin veya mineral takviyesi almanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için doktorunuza danışmak son derece önemli.

Kardiyovasküler hastalık riski taşıyan kişilerde kolesterolu düşürmek için kullanılan statin ilaçları, tiroid ilaçları veya antibiyotik gibi ilaçları kullanıyorsanız, herhangi bir etkileşimi önlemek için ilaçlarınızdan birkaç saat sonra takviyeleri almanız gerekip gerekmediğini doktorunuza veya eczacınıza mutlaka danışın.

Hem multivitamin hem de kalsiyum gibi bireysel takviyeler alıyorsanız, vücudunuzun bunları tamamen emebilmesi için bunları birkaç saat aralıklarla almayı tercih edin.

VİTAMİNLERİN FAZLA TÜKETİLMESİ HASTALIĞA YOL AÇABİLİR

Yağda çözünen bazı vitaminleri çok fazla almak hastalığa yol açabilir. Çoğu yetişkinin, vücudunda kalsiyum gibi belirli bir besleyici maddede eksiklikgörülmedikçe takviye almasına gerek yoktur. Bu gibi durumlarda, öncelikle doğal besin kaynaklarına başvurulmalı. Ancak D vitamini takviyesinde olduğu olduğu gibi bunu besinlerden almak zorsa, o zaman bir takviye almak uygun olabilir.

Vitamin ve mineral takviyelerini günün hangi saatinde almanız gerektiğini bilmek, bunların etkinliğini en üst düzeye çıkarılmasına ve reçeteli ilaçlarla tehlikeli etkileşimlerden kaçınılması konusunda etkili olabilir.

Yorumlar (0)