Ramazan bayramında beslenme nasıl olmalı?

Ramazan ayının sonlanmasıyla birlikte, gün içinde beslenmeye tekrar dönerken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. Tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmamaya dikkat edilmeli. Öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde planlanmalı.

ÖZEL HABER 19.04.2023, 10:52 19.04.2023, 11:03
Ramazan bayramında beslenme nasıl olmalı?

Ramazan ayının bittiği ilk günlerde sıvı ihtiyacı artar, bu ihtiyacın bayram süresince karşılanması gereklidir.

Diğer içeceklerle alınan sıvının içilen suyun yerini asla tutmayacağı unutulmamalıdır. Su tüketimi arttırılmalı, içecek olarak ise ayran veya mineralli sular tercih edilmelidir.

Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde ortalama 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlerde ayran, az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar tüketilmelidir.

KABIZLIK ŞİKAYETİNİ AZALTMAK İÇİN LİFLİ BESİN TÜKETİLMELİ

Ramazan ayı süresince yetersiz sıvı tüketimi nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızın olumsuz bir sonucu olan kabızlık şikayetlerini hafifletmek adına lifli-posalı besinlerin tüketimi tüketimi arttırılmalıdır.

Lif tüketiminizi artırmak için; kuru baklagilleri, sebze ve meyveleri, kepeği ayrılmamış tahılları tüketebilirsiniz. Pirinç pilavı yerine yemeklerin yanında eğer hazırlayacaksanız bulgur pilavı veya esmer pirinçten yapılış pilavı tercih edebilirsiniz. 

AZ AZ SIK SIK YEME DÜZENİNE GEÇİLMELİ

Normal yemek düzenine geçtiğinizde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğiliminde olabilirsiniz. 30 gün boyunca değişen beslenme düzeni sonrası tüketeceğiniz besinleri iyi çiğneyin, azar azar ve sık sık olacak şekilde yemek yiyin.

Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa, tatlı, çikolata, hamurlu, şerbetli tatlılar tüketmek yerine, tercihinizi sütlü tatlılar ve meyve salatası tarzında tatlılardan yana kullanmalısınız. 

Bayram ziyaretlerinde yakın mesafelere yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz. Fiziksel aktivitenizi arttırmak oruç nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına yardımcı olacaktır.

ALINAN KİLOLARI BAYRAMDA VERMEYE ÇALIŞMAYIN

Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle metabolizma hızı yavaşlar. Buna bağlı olarak oruç tutan kişilerde hızlı kilo alımı görülebilir.

Ramazan ayı geçtikten sonra, kişiler bir ay gibi uzun dönemde alınan bu kiloları, 3-5 gün içinde tek besin içeren sağlıksız diyetlerle vermeye yönelmektedir.

Metabolizmanın eski hızına ulaşması için 3 ana öğüne ek en az 2 ara öğünden oluşan bir beslenme programı ve her gün 40-45 dakikalık tempolu yürüyüşlerle metabolizma eski hızına ulaşabilir.

T.C. Sağlık Bakanlığı Halk sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı beslenme önerilerine erişmek için tıklayınız.

Yorumlar (0)