Pandemide eve kapanma ve stres duygusal beslenmeyi artırdı

Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal hayatın eve taşınması, fiziksel aktivitenin azalması, uyku ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi gibi etkenler çoğu kişide beden ağırlığının artmasına neden olurken, bu durum diyetisyenlere olan ilgiliyi de artırdı.

ÖZEL HABER 07.06.2021, 16:00 07.06.2021, 16:29
Pandemide eve kapanma ve stres duygusal beslenmeyi artırdı

Koronavirüs sosyal hayattaki birçok değişikliği de beraberinde getirdi. Uzaktan çalışmanın başladığı pandemi sürecinde, fiziksel aktivitenin azalması, pandemi stresi, uyku ve beslenme düzenin değişmesi gibi nedenler kilo alımını tetikledi.

EVE KAPANMA VE STRES DUYGUSAL BESLENMEYE YOL AÇTI

Dünya Diyetisyenler Günü dolayısıyla AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fatih Özbey, tüm dünyanın zor bir süreçten geçtiğini, eve kapanmayla birlikte hastalık stresinin kişileri "duygusal beslenme" denilen bir yöne ittiğini ifade etti.

HIZLI KİLO VERMEK İÇİN ŞOK DİYETLER UYGULAMAK VÜCUDU RİSKE ATIYOR

Doç. Dr. Özbey, ayrıca süreçte bireylerin hareketlerinin kısıtlandığını, uyku döngülerinde değişim yaşandığını ifade ederek, tüm bu etkenlerin doğal sonucu olarak diyetisyenlere gelen talepler de göz önüne alındığında kilo artışlarının yoğun şekilde yaşandığını söyledi.

Bir an önce forma girmek adına "hızlı" ve "şok diyetlere" karşı uyarılarda bulunan Özbey, "Hızlı kilo vermek adı altında vücudu çok daha fazla strese sokmak, çok daha fazla yormak bu sefer bağışıklık sistemimizi düşürecek, sadece Covid değil, başka hastalıklar yönünden de riske sokacaktır. Bu yüzden eğer bir hastalık varsa doktor kontrolünde, yoksa bir diyetisyen danışmanlığıyla kilo vermeyi kontrollü yapmak sağlığımız açısından önem arz etmektedir." diye konuştu.

DENGELİ BESLENME, EGZERSİZ VE DÜZENLİ UYKU BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Yeterli ve dengeli beslenmenin pandemi sürecinde çok daha fazla önem kazandığına işaret eden Özbey, şunları kaydetti:

"Koronavirüsü önleyici bir besin maalesef yok ama yeterli ve dengeli beslenme dediğimiz hem protein kaynaklarından hem yeterli antioksidan bileşenlerinden düzenli bir şekilde aldığımız takdirde bunun bağışıklık sistemimizi koruyucu, güçlendirici etkisinin olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte egzersiz ve düzenli uyku çok önemli. Çünkü gece uykusu da bağışıklık sisteminin düzenlenmesi açısından önemli. Bu süreç içerisinde internetten hastalarına, danışanlarına ulaşabilme alışkanlıkları biraz daha fazla arttı. Bu, meslektaşlarımız açısından ayrı bir önem arz ediyor. Böylece insanların eskiden diyetisyene gidebilme noktasındaki bazı engelleri de ortadan kaldırmış oldu. Bu alışkanlık da bizim mesleğimiz açısından sevindirici bir şey."

Yorumlar (0)