Neden potasyuma ihtiyacımız var?

Sağlıklı olmak için potasyum bakımından yüksek besinler tüketilmeli. Gıdalarda, özellikle meyve ve sebzelerde yüksek bulunan potasyum, kan basıncını ve kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilir.

ÖZEL HABER 08.12.2022, 10:07 08.12.2022, 11:23
Neden potasyuma ihtiyacımız var?

Potasyum, hücrelerinizin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olan bir mineraldir. Hücrelerinizin işlerini yapmasına izin veren elektriğin üretilmesine yardımcı olur.

Yeterince potasyum alınmaması durumunda, sinirler ve kaslar - kalp dahil - olması gerektiği gibi fonksiyonlarını yerine getiremeyebilir. Peki vücudumuzun ne kadar miktarda potasyuma ihtiyacı var?

14 yaşında veya daha büyükseniz, günde yaklaşık 4.700 miligram potasyum almalısınız. Emziren annelerin daha fazlasına (5.100 miligram) ihtiyacı vardır.

Çocuklar için:

0 ila 6 ay: 400 miligram

7 ila 12 ay: 700 miligram

1 ila 3 yıl: 3.000 miligram

4 ila 8 yıl: 3.800 miligram

9 ila 13 yaş: 4.500 miligram

OSTEOPOROZUN ENGELLENMESİNE YARDIMCI OLUR

İnsan vücudu yaş aldıkça kemikler daha kırılgan hale gelmektedir.  Çok fazla et ve süt ürünü tüketmek vücudun çok fazla asit yapmasına neden olabilir ve bu da kemiklerin daha hızlı zayıflatmasına neden olabilmektedir.

Potasyum açısından zengin meyve ve sebzeler tüketmek osteoporozu (kemik erimesi) yavaşlatabilir.

KASLARIN İYİ ÇALIŞMASINI SAĞLAR

Potasyum, aşırı et tüketimi sonucunda kemiklerde oluşan fazla asit minerallerini ve ağrılı böbrek taşlarını önler.

Kasların iyi çalışması için hücre içinde doğru miktarda potasyuma ve sodyuma ihtiyacımız vardır. Her ikisinin de çok azı ya da fazlası kasları zayıflatabilir ya da istenmeyen kasılmalara neden olabilir.

YÜKSEK TANSİYONU VE FELCİ ÖNLER

Felç, kalp hastalığı ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Tuzdaki sodyum durumu daha da kötüleştirir, ancak potasyum sodyumu azaltır ve kan damarlarındaki gerilimi azaltmaya yardımcı olabilir.

İnme, genellikle bir kan damarının patlaması veya tıkanması nedeniyle beynin bir kısmına kan akışı sınırlandığında veya kesildiğinde meydana gelir. Yüksek tansiyon bunda rol oynayabilir. Doğru miktarda potasyum alımı riski azaltır. 

POTASYUM BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLER:

Tek bir orta boy muzda 422 miligram potasyum bulunur. Kabuğuyla pişirilmiş orta boy bir patates, 926 miligramlık bir potasyum içerir. 

Yarım bardak kuru erik 637 miligram potasyum ve lif içerir. Orta boy bir portakal size yaklaşık 237 miligram potasyum sağlar.

Orta boy bir domates yaklaşık 292 miligrama sahiptir. 

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

BESİN TAKVİYELERİ

Bazı hastalıklarınız varsa veya potasyumun vücutta tutulmasını zorlaştıran ilaçlar kullanıyorsanız takviye gıdalara ihtiyacınız olabilir.

POTASYUM EKSİKLİĞİ (HİPOKALEMİ)

Vücudunuzda potasyum eksikliğiniz varsa, kaslarınız zayıflayabilir ve sık sık yorulabilirsiniz. Ayrıca kramplarınız veya kabızlığınız olabilir. Beslenmenizde yeterli potasyumu almadığınız için hipokalemi olması mümkündür, ancak bunun şiddetli kusma veya ishal, aşırı diüretik veya müshil kullanımı veya alkol kötüye kullanımı nedeniyle olması daha olasıdır.

FAZLA POTASYUM (HİPERKALEMİ)

Bebekler, yaşlılar ve böbrek rahatsızlığı olan kişilerde hiperkalemi görülme olasılığı daha yüksektir. Herhangi bir semptom fark etmeyebilirsiniz veya kaslarınız zayıf olabilir ve düzensiz kalp atışlarınız veya mide bulantınız olabilir. Belirli ilaçları alırsanız veya vücudunuz bazı hormonları yeterince üretmezse potasyumun fazla birikmesi ile karşılaşabilirsiniz.

Kaynak: WebMD

Yorumlar (0)