Milia (Yüzdeki beyaz noktalar) nedir ve neden olur?
Göz çevresinde ve yüzde T Bölgesinde görülen beyaz ve sarı renkteki kabarcıklara "milia" adı verilir. Bu kabartılar, cildin yüzeyine yakın bir katmanda oluşmuş olan küçük beyaz noktalardır. Bulaşıcı değildir ve risk taşımaz.
Milia kistik bir oluşumdur ve kistin içinde cildin yapı taşlarından olan keratin dediğimiz proteinden oluşmaktadır. Cilt yüzeyi yeterince yenilenmezse ortaya çıkma eğilimindedir.
Milia oluşumunda birçok sebep olabilir fakat hiçbiri kesin bir neden olarak kanıtlanmamıştır. Milia oluşumunda temel sebep kişinin genetik yapısıdır.
EN SIK GÖZ ETRAFINDA GÖRÜLÜR
Kendiliğinden gelişirse primer milia, başka bir nedene bağlı olarak gelişirse sekonder milia denir.
Primer olanı en sık yenidoğan, çocuk ve erişkinlerde en sık göz etrafı, yanaklar, burun ve alında görülür.
Sekonder olanı ise ise eğer herhangi bir hastalıkla birlikte ise o hastalığın bulunduğu yerde, özellikle el sırtında görülür. Güneş hasarı olan kişilerde en sık yüzde görülür.
NASIL TEMİZLENİR?
Milia temizliği mutlaka uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Öncelikle deri yumuşatılır ve steril enjektör uçları ile uç noktasından deri altındaki yağ kisti deriye hasar vermeden çıkarılır. İşlem sonrası mutlaka dezenfekte edilir. İşlemden sonraki bir ya da iki gün Milia yerinde bir kabuklanma oluşabilir. Birkaç gün içinde kabuklanma ortadan kaybolacaktır.