D vitamini ruh halimize iyi gelir mi?

D vitamini eksikliğinin depresyona yol açıp açmadığı konusunda henüz net bir sonuca ulaşılamamış olsa da araştırmalar ikisi arasında bir bağlantı olabileceğini gösteriyor. D vitamini seviyesini yükseltmenin ruh halini iyileştirip iyileştirmediğini görmek üzere çalışmalar sürüyor.

ÖZEL HABER 30.12.2022, 10:53 30.12.2022, 11:51
D vitamini ruh halimize iyi gelir mi?

Yapılan çalışmalar, D vitamininin yeterli alınması durumunda, enfeksiyon ve virüslere yakalanmadan korunabileceğimizi ortaya koyuyor. Bununla birlikte tedavi sürecinin hızlanabileceğini de gösteriyor.  Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre kış aylarında sıvı formda D vitamini takviyesi almanın okul çağındaki çocuklarda grip enfeksiyonunun daha az görüldüğü tespit edildi. Vücudun mikroplarla savaşabilmesi için D vitamini, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin önemli bir unsuru.

MULTİPL SKLEROZ SEMPTOMLARININ HAFİFLETİLMESİNDE TERCİH EDİLEBİLİR

Araştırmalar, D vitamininin yeterli alınması durumunda MS hastalığına yakalanma riskinin azalacağını gösteriyor. MS hastaları için D vitamini takviyesi semptomların hafifletilmesinde ve hastalığın ilerlemesinde bir tedavi yöntemi olarak kullanılabiliyor.

D vitamini takviyelerinin kalp krizi veya inme riskinizi azalttığına dair kesin bir bulguya henüz ulaşılamamış olsa da kalp yetmezliğini önleyebileceğine dair çalışmalar sürüyor. Bununla birlikte kolon kanseri, meme kanseri ve prostat gibi kanser türlerine yakalanma ihtimalini azaltabilir.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı 

OSTEOMALAZİ (KEMİK YUMUŞAMASI) TEDAVİSİNDE D VİTAMİNİ KULLANILIR

D vitamininin yeterli dozda alınması kemik kaybını yavaşlatabilir. Aynı zamanda osteoporozu önlemeye yardımcı olur ve kemiklerin kırılmasını önler. Kemik yumuşaması, kemik kaybına neden olan ve kemik ağrısı ile semptom gösteren osteomalazinin tedavisinde genellikle D vitamini takviyesi önerilir.

Yapılan çalışmalara göre 10 kişiden 4’ü genellikle yeterli D vitamini alamıyor. D vitamininin düşük olması, emilimin yetersiz olması ya da beslenme planından kaynaklı olabilir. Somon, ton balığı ve sardalya gibi balıklar tüketilerek D vitamini alımı artırılabilir. Bununla birlikte D vitamini güneş ışığı ile de vücuda takviye edilebilir. Haftada üç kez, günde 15-20 dakika güneşlenmek yeterli görülmektedir. Güneş kremi kullanmanın D vitamini alımını engelleyebileceği söylense de güneş kremi kullanmayı bırakmak cilt kanseri riskini artırabilir. Dolayısıyla güneşe korumasız şekilde uzun süre maruz kalmamaya dikkat etmek gerekir.

Kaynak: WEBMD

Yorumlar (0)