Covid 19 hastalarında kalp krizi daha fazla görülüyor

Koronavirüs, akciğerlerden sonra en çok kalbi etkiliyor. Kandaki oksijen eksikliği, kalbi besleyen kılcal damarlardaki bozukluk korona hastalarının kalp krizi geçirme riskini yüzde 25 arttırıyor. Prof. Dr. Ömer Çelik, uygulanabilecek tedavi yöntemlerini anlattı.

ÖZEL HABER 18.05.2021, 11:30
Covid 19 hastalarında kalp krizi daha fazla görülüyor

Koronavirüs salgınında yüzlerce kişi, enfeksiyon kaynaklı kardiyovasküler hastalıklarla mücadele ediyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Ömer Çelik, virüsün kalp sağlığını doğrudan etkilediğine dair çok sayıda araştırma yapıldığını belirterek, “Çalışmalar ışığında Covid-19 hastalarının yüzde 4.2 ile yüzde 25 arasında kalp krizi görüldüğü tespit edildi. Özellikle yoğun bakımdaki Covid-19 hastalarında daha yüksek oranda kalp krizi görüldü. Kalp krizi tanısı konurken, Covid-19'kaynaklı doğrudan kalp kası iltihabı, kırık kalp sendromu gibi durumlar da dikkate alınmalı” bilgisini paylaştı.

COVİD 19 HASTALARINDA KALP KRİZİ DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Prof. Dr. Çelik, “Kalp krizi Covid-19 hastalarında kandaki oksijen yetersizliği, kalbi besleyen kılcal damarlardaki bozukluklar, şiddetli pıhtılaşmaya eğilim ve vücudun enfeksiyona verdiği aşırı tepki sonucunda kalbi besleyen ana damarlardaki tıkanıklar sonucunda ortaya çıkıyor. Ayrıca, virüsün kendisi de temel olarak damarın iç yüzünü örten dokuya yaygın olarak tutunuyor. Dolayısıyla bu enfeksiyon, damar olan her yerde hayati tehdit eden problemlere yol açabiliyor. Virüsün yarattığı en önemli problem ise damar içinde tıkanıklığa varan pıhtılaşmaya neden olması. Bu durum kalp krizini kolaylaştıran bir etken olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

HİPERTANSİYON, SİGARA KULLANMAK VE ŞEKER HASTALIĞI DA KALP KRİZİNE EK OLARAK ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Prof. Dr. Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Covid-19 enfeksiyonu ciddi bir solunum yolları hastalığı gibi görülse de aslında ölümlerin üçte biri kalbe bağlı gelişen ciddi bozukluklar nedeniyle gerçekleşiyor. Bu ölümler sırasıyla; ölümcül ritim bozukluğu ya da kalp krizi sonrasında kalbin ağır hasar görmesi nedeniyle kalbin pompa gücünü kaybetmesi sonucunda oluyor. Bu nedenle, bu hastalarda yoğun bakımlarda kalp nedenli ölümler ön sırada yer alıyor. Hipertansiyon, daha önce geçirilmiş kalp krizi öyküsü (stent vs), kalp yetmezliği, ciddi belirtileri olan kalp kapak hastalıkları, doğumsal ciddi kalp hastalıkları, sigara kullanımı, ve şeker hastalığı varlığında bu hastalarda ölüm riski yükseliyor.

COVİD 19 ATLATILSA BİLE DERİ ALTI PIHTILAŞMA ÖNLEYİCİ TEDAVİYE BAŞLANMALI

Prof. Dr. Çelik, kalp sorunu yaşayan Covid-19 hastalarında koruyucu tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi:

“Covid-19, hastalarda özellikle akciğer damarlarında pıhtılaşma riski yaratsa da kalbi besleyen ana damarlarda da ciddi pıhtılaşmaya neden olabiliyor. Bu nedenle, özellikle virüs nedeniyle hastaneye yatışı olan ve ciddi kanama riski olmayan hastalarda deri altı pıhtılaşma engelleyici tedaviler başlanmalı ve taburculuk sonrasında en az 1 ay devam edilmeli. Ayrıca, bazı uzmanlar kan testlerine göre hastalara ayaktan tedavi de önerebiliyor. Uygun pıhtı önleyici tedavi almayan hastalarda, hastalığın geç dönemlerinde ani ölüme neden olabilen kalp krizi, akciğer ve bacak damarlarında pıhtılaşma görülebiliyor.”

HASTALARIN ÇOĞU BELİRTİLERİ ÖNEMSEMİYOR

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ömer Çelik, hastaların özellikle Covid-19 geçirdikten sonra göğüs orta hattında ve sol kola veya boyna vuran göğüs ağrısı, hareketle artan nefes darlığı, bayılma, çarpıntı atakları oluyorsa mutlaka kardiyoloji hekimi tarafından ayrıntılı değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Hastaların büyük çoğunluğunun belirtileri önemsemediğini aktaran Çelik, “Pandemi koşulları nedeniyle hastaneye geç başvurma gibi nedenler ölüm gibi istenmeyen sonuçları ortaya çıkarıyor. Özellikle 12 saati geçen kalp krizi tanısı, ileri evre kalp yetmezliği ve ölümle sonuçlanabiliyor” diye konuştu.

“KALP KRİZİ GEÇİREN COVİD-19 HASTALARI İLK AYDA UYGUN BİR TEDAVİYE BAŞLAMALI”

Kalp krizi şüphesi olan hastalarda, Covid-19 olsun ya da olmasın en önemli nokta doğru tanının en kısa sürede konulması diye belirten Prof. Dr. Çelik, şunları kaydetti: “Acil servise kalp krizi şüphesi ile başvuran hastanın ayrıntılı muayene, tanısal test ve görüntüleme araçları ile tanısı kesinleştikten sonra katater laboratuvarına alınıp en kısa sürede koroner anjiyografi ile tıkalı damarın görüntülenmesi ve uygun şekilde stent ile açılması gerekiyor. Hastaların klinik durumlarına göre en az 1-2 gün sonra taburculukları planlanabiliyor. Kalp krizi geçiren Covid-19 hastaları uygun tedavi ile birinci ayda mutlaka poliklinik kontrolüne başvurmasını öneriyoruz.”

Yorumlar (0)