Antikor testi Covid 19’dan korunmaya ilişkin kesin bilgi vermiyor

Antikor testi yaptırarak koronavirüse karşı ne kadar bağışıklık kazandığını öğrenmek isteyenler çoğalıyor. Oysa bu testlerin sonucuna bakarak tedbirleri elden bırakmak doğru değil.

ÖZEL HABER 26.04.2021, 11:07 26.04.2021, 11:22
Antikor testi Covid 19’dan korunmaya ilişkin kesin bilgi vermiyor

Covid 19 geçirenler, antikor testi yaptırmaya gidiyor. Bu testlerin sonucuna göre antikor taşıyan kişiler, hastalığa yakalanmayacağı yanılgısına düşüyor. Vücuttaki antikor oranının, virüse karşı koruyucu etkiye sahip olduğuna inanılıyor. Ancak bilim insanları bunun doğru olmadığını belirtiyor.

ANTİKOR TESTLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA KULLANILIYOR

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Asan, “Antikor testi yaptırmak kesinlikle doğru değil. Biz bu testleri bilimsel araştırmalarda aşının yanıtını belirlemek için kullanıyoruz” dedi.

Antikor testi yaptırmanın risklerinin altını çizen Doç. Dr. Ali Asan şunları kaydetti:

“Acaba aşım tuttu mu? kaygısına gerek yok. Test yaptırmak, aksine toplum açısından risk oluşturuyor. Çünkü kişi antikor testini yaptırdıktan sonra pozitif olduğunu ve tamamen korunduğunu düşünerek önlemleri bırakıyor. Aşı olan kişilere genellikle virüs bulaşsa bile enfeksiyon kapmıyor. Ancak o kişi virüsü çevresine yayabiliyor.”

ANTİKOR SEVİYESİ İLE KORUYUCULUK ARASINDA ORANTISAL BİR İLİŞKİ BULUNMUYOR

Test sonucundaki antikor seviyesine bakarak kendisini “güvende” hissedenlerin sayısı oldukça fazla. Antikor testlerinin sonuçlarının bu şekilde yorumlanmasını doğru bulmadığını belirten Doç. Dr. Asan, bu güven duygusunun da son derece yanıltıcı olduğunu belirtti.

Asan, “Sonuca göre antikor seviyesi 10 çıktığı zaman daha az korur ya da 50 olursa 3 ay korur gibi bir şey söz konusu değil. Bunların böyle bir oransal ilişkisi yok. Başka laboratuvarda 100 çıkan antikor seviyesi diğer bir yerde 10 çıkabilir. Testler arasında normal sınırlar birbirinden farklı olabiliyor. Birbirleriyle karşılaştırmak bile sıkıntılı.”

AYNI KİŞİNİN ANTİKOR TESTLERİ FARKLI ÇIKABİLİYOR

Farklı merkezlerde farklı tiplerde testler yapılıyor. Aynı kişinin antikor testi sonucu iki farklı merkezde, iki farklı şekilde çıkabiliyor. Bu durum antikor testlerinin güvenilirliğini de sorgulatıyor. Konuya ilişkin olarak Doç. Dr. Asan, “Toplumda yapılan testlerin bir standardı yok” diye konuştu ve şunları ekledi:

“Mesela kişinin bir laboratuvarda yaptırdığı test negatif çıkıyor. Biz ona baktığımızda pozitif olduğunu görebiliyoruz. Yani bakılan antijenler de çok önemli. Ancak kesinlikle bu kaygıya girmemek lazım. Böyle bir şeye ihtiyacımız yok.”

VÜCUT BELLİ SEVİYEDE ANTİKOR GELİŞTİRMİŞ OLSA DA HASTALIĞA YAKALANMAYI ÖNLEMİYOR

Doç. Dr. Asan, “Şu sıralarda virüsün mutasyon geçirmesi sonucu oluşan varyasyonlardan bahsediyoruz. Ülkemizde daha çok İngiliz varyantı görülüyor. Gerek Sinovac aşısı gerekse Biontech aşısı bu varyantta etkili görünüyor. Ama bunların ne kadar koruduğunu bilmiyoruz” dedi.

“Antikor geliştirilse bile hastalığa yakalanmayı engellemez” diyen Asan, son olarak şunları söyledi:

“Birçok sağlık çalışanı aşıdan önce enfekte oldu ama herkes korunmaya devam ediyor. Aşı olsak dahi salgın, toplum sağlığı açısından risk olma noktasından uzaklaşmadığı sürece maske, mesafe ve hijyen gibi koruyucu önlemlere çok özen göstermemiz gerekiyor.”

Yorumlar (0)