DSÖ: “Tütün kullanımı yoksulluğa katkıda bulunuyor”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yıl 8 milyondan fazla insanın tütün kullanımından hayatını kaybettiğini, tütünle ilgili ölümlerin çoğunun düşük gelirli ülkelerde gerçekleştiğini raporladı. Buna göre düşük gelirli ülkeler, tütün endüstrisinin müdahalesi ve pazarlamasının hedefi olmaktan kaçamıyor.

SAĞLIK 22.02.2021, 10:10 01.11.2021, 13:20
DSÖ: “Tütün kullanımı yoksulluğa katkıda bulunuyor”

DSÖ, tütün kullanımının, kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıklarına ve 20'den fazla farklı kanser türüne yol açan önemli bir risk faktörü olarak belirlendiğini açıkladı. DSÖ, yayınladığı raporda, büyük tütün üreticisi firmaların, ürünlerinin tehlikesinin gizlenmesi için mücadele ettiğini belirtti.

DSÖ’nün açıkladığı verilere göre pasif içici olarak dumana maruz kalma olumsuz sonuçlara yol açarak yılda 1,2 milyon ölüme neden oluyor. Dünyadaki çocuk nüfusunun yaklaşık yarısı tütün dumanının kirlettiği havayı soluyor. 65.000 çocuk her yıl pasif içiciliğe bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. DSÖ, hamileyken sigara içmenin bebekler için hayat boyu sürebilecek sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.

TÜTÜN KULLANIMI YOKSULLUĞA KATKIDA BULUNUYOR

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 8 milyondan fazla insanın tütün kullanımından öldüğünü, tütünle ilgili ölümlerin çoğunun düşük gelirli ülkelerde gerçekleştiğini raporladı. Buna göre düşük gelirli ülkeler, tütün endüstrisinin müdahalesinin ve pazarlamasının hedefi olmaktan kaçamıyor.

Dünya çapında 1,3 milyon insan tütün ürünleri tüketiyor ve bunların %80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde bulunuyor. Tütün kullanımı, haneye ait harcamaları gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan tütüne çevirerek yoksulluğa katkıda bulunuyor. Tütün bağımlılığı, hane halkında üretken çağdaki yetişkin bireylerin erken ölümüne ve engelliliğine sebep olarak hane gelirinin azalmasına, sağlık maliyetlerinin artmasına neden oluyor.

Halk arasında elektronik sigara olarak bilinen ürünler, nikotinli ve nikotinsiz olarak satışa sunularak masum gözüküyor. DSÖ, e-sigaraların, nikotin içerse de içermese de güvensiz ve sağlığa zararlı olduğunu kaydetti. DSÖ’nün raporuna göre e-sigaralar, çoğu insanda kansere neden olan, sağlığa zararlı toksik emisyonlara maruz bırakıyor.

TÜTÜN VERGİSİNİ ARTIRMAK TÜTÜN TALEBİNİ AZALTIYOR

DSÖ, tütün bağımlılığını “insani ve ekonomik bir trajedi” olarak tanımlayarak, ölçeğinin çok geniş olduğunu ancak hâlâ önlenebilir olduğunu vurguladı. DSÖ, tütün bağımlılığına dair sorunlara cevaben, sektördeki dev tütün firmalarının, ürünlerinin tehlikelerinin gizlenmesi için ciddi bir mücadele içerisinde olduklarını kaydetti. DSÖ, insan sağlığı adına mücadelesinde DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ni 2003 yılında kendisine üye devletler ile imzaladığını belirtti. DSÖ himayesi altındaki halk sağlığı anlaşması, 181 tarafıyla birlikte 2005’ten beri yürürlükte.

DSÖ, ülkelerin sözleşmeyi uygulamasına yardımcı olmak için teknik önemler içeren MPOWER’ı tanıttı. MPOWER, tütün ürünlerine olan talebi azaltmak adına önemli adımları kapsıyor. Bunlar, başlangıçta tütün reklamlarının yasak olması olmak üzere, tütün vergilerini artırma, bağımlılıktan vazgeçirmek için yardım önerme, promosyon ve sponsorluğu önleme gibi önemli adımları içeriyor

Yorumlar (0)